Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Japan strepi od udara supertajfuna, evakuirano dva milijuna ljudi: ‘Ovo je upozorenje pete razine!‘

‘Potrebna je najviša razina opreza budući da se očekuju rast razine vode, poplave te odroni zemlje‘, rekli su japanski meteorolozi

Snažni tajfun Nanmadol koji bi u nedjelju trebao pogoditi japanski otok Kyushu natjerao je oko dva milijuna žitelja tog otoka na evakuaciju, piše CNN.

Japanska javna televizijska postaja NHK-World Japan izvijestila je da su meteorolozi upozorili da bi Kyushu mogli zadesiti snažni vjetrovi, visoki valovi i olujno nevrijeme. Najgore bi trebala proći prefektura Kagoshima.

Žitelji obalnih gradova Miyazakija, Kagoshime i Amakuse zbog tajfuna će morati napustiti svoje domove. CNN javlja da će 965 tisuća kućanstava biti evakuirano.
Upozorenje pete razine, najozbiljnije koje se izdaje u Japanu, izdano je za grad Nishinoomote na Kyushuu.

  • Postoji mogućnost da će pasti rekordne količine padalina – rekla je Japanska meteorološka agencija.
  • Potrebna je najviša razina opreza budući da se očekuju rast razine vode, poplave te odroni zemlje – dodala je Agencija.
    Dužnosnik Agencije Ryuta Kurora rekao je da bi jaki vjetrovi mogli porušiti kuće. Kurora je od žitelja otoka Kyushua kojima prijeti najveća opasnost zatražio da napuste svoje domove te da se tako zaštite od poplava i odrona tla.

Otkazano je najmanje 335 nedjeljnih letova avioprijevoznika Japan Airlines i All Nippon Airways. (jutarnji.hr)