Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vodeni val veći nego što se to očekivalo

Zbog kiše koja je nekoliko dana neumoljivo padala u nekim dijelovima Hrvatske- stvaraju golemi problemi u središnjem dijelu zemlje. Na karlovačkom području na gornjem toku rijeke Kupe poduzete su mjere obrane od poplava. Kupa u Karlovcu iznosi više od 790 cm. – Ovoga rujna kiša kao da želi nadoknaditi propušteno u dosadašnjem dijelu godine. Nakon mjestimičnih rekorda u dnevnoj količini oborine početkom mjeseca, jutros su motritelji DHMZ-a zabilježili nove, još češće rekorde, premda mjerenja postoje dugi niz godina, ponegdje još od sredine prošloga stoljeća, kao primjerice u Ogulinu, gdje su izmjerili 122 litre kiše po četvornome metru – najveću ikad izmjerena dnevnu količinu oborine na toj postaji. Manje, ali također ekstremno izmjereno je i u Kutini – 92 litre, a još više u Delnicama – 141 litra te najviše u Crnom Lugu kod Risnjaka – čak 192 litre. Srećom, sljedećih će dana kiša većinom izostati ili će je biti samo rijetko i u malim količinama, a ni bura neće biti tako jaka kao jučer, kada je u najvišem gorju pao i prvi snijeg nakon ljeta, rekao je HRT-ov meteorolg Zoran Vakula. Vodostaj Kupe u Karlovcu premašio je rekordnu razinu iz 1966. godine, pa se brane sva ugrožena područja. Pratimo stanje i spremni smo, razloga za paniku nema, rekao je sinoć generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Najteže na području Ozlja

Voda je ušla u podrume kuća. Točan broj oštećenih objekata još se ne zna, kao ni razmjeri materijalne štete koja se tek treba utvrditi. Poplavljene su i četiri glavne prometnice, pa je cestovni pristup Ozlju – otežan. Stanovnici kažu da takav potop ne pamte.

– Zatvorene su četiri prometnice, u 16 kuća je ušla voda. Do sada je iskorišteno 1500 vreća, a i dalje se pune za zečje nasipe. Kiša je stala, ali vodostaj ne opada. Na terenu je 30 vatrogasaca, pomažu nam i volonteri. Sada će nam doći čamac jer do nekih mjesta možemo doći jedino njime, rekao je Marko Udiković, zapovjednik DVD Jaškovo. (hrt)