Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kralj Charles III. primio svjetske čelnike u Buckinghamskoj palači

Kralj Charles III. priredio je u nedjelju prijem u Buckinghamskoj palači za svjetske čelnike koji su došli na kraljičin pogreb, dok je diljem Ujedinjenog Kraljevstva održana minuta šutnje u znak počasti Elizabeti II.
Predsjednici, premijeri i kraljevske obitelji iz cijelog svijeta okupili su se kao gosti monarha u nedjelju navečer.

Američki predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden bili su među otprilike 500 ljudi u glavnim prostorijama palače. Par je pristigao u predsjedničkom automobilu poznatom kao Zvijer nešto prije šest sati poslijepodne.

Oko 200-250 svjetskih čelnika je pozvano, od kojih je većina povela svoje supruge, uključujući i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kojem se pridružila njegova supruga, prva dama Brigitte.

Princ i princeza od Walesa i drugi članovi kraljevske obitelji, uključujući i grofa i groficu od Wessexa, princezu Anne i vice admirala Sir Tima Laurencea te vojvodu i vojvotkinju od Gloucestera pridružili su se kralju Charlesu i kraljici Camilli u razgovoru s gostima.

Deseci čelnika zemalja Commonwealtha i članovi stranih kraljevskih obitelji također su bili na prijemu.

Većina uzvanika bila je odjevena u crno, dok su neki bili u tradicionalnoj odjeći svojih zemalja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel stigli su u palaču s nekoliko čelnika zemalja Commonwealtha.

Pridružila im se premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, koja je ušla u palaču s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom. On se kratko nasmiješio novinarima.

Također su bili na prijemu britanska premijerka Liz Truss i irski predsjednik Michael D. Higgins.

U to vrijeme diljem Ujedinjenog Kraljevstva održana je minuta šutnje točno u 20 sati po lokalnom vremenu u znak počasti kraljici Elizabeti uoči sprovoda u ponedjeljak.

Londonski Big Ben označio je početak minute šutnje a potom i njezin kraj, prenio je BBC. (N1)