Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

VEM izbrisao šest nakladnika, a tri portala i dalje su aktivna

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u posljednjih je godinu dana izbrisalo šest nakladnika iz Upisnika pružatelja medijskih usluga, ali unatoč brisanjima portali sloboda.hr, maxportal i zadardanas i dalje su aktivni i svakodnevno objavljuju nove sadržaje.VEM je nedavno potvrdio da je izdao prekršajni nalog od 100.000 kuna udruzi “Sloboda” kao nakladniku zbog članka “Feminizam kao pokret ružnih žena”, objavljenog na portalu Sloboda.hr, na temelju pritužbe za poticanje mizoginije i nasilja prema ženama.

Za emitiranje sadržaja nakon brisanja predviđene drastične kazne

Pritužbu protiv “Slobode” podnijela je Pučka pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, koja je zatražila i da se utvrdi udovoljava li uopće taj portal kriterijima za status elektroničke publikacije.

VEM je o tom slučaju raspravljao u ožujku, a Hini je potvrđeno da je prekršajni nalog bio izdan zato što nije, sukladno Zakonu o elektroničkim medijima, podnesena prijava za upis u Upisnik pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija, koji vodi Agencija za elektroničke medije (AEM).

No, već na idućoj sjednici VEM-a odluka je promijenjena jer je utvrđeno da je udruga prestala postojati krajem listopada 2018. i brisana je iz Registra udruga. Stoga je odlučeno da se predmet proslijedi MUP-u, kažu u VEM-u.

S druge strane, VEM je u lipnju donio odluku o ispisavanju iz Knjige pružatelja elektroničkih publikacija nakladnika Maxportal j.d.o.o.(maxportal.hr ) i Animus j.d.o.o. (zadardanas.com) jer su, nakon provedenog stečaja, brisani iz registra trgovačkog suda.

No, unatoč tome oba portala i dalje svakodnevno emitiraju sadržaj, s time da portal zadardanas.com nema ni internetsku domenu hr., istaknut impresum niti navedena imena urednika ni novinara, ali zato u zaglavlju ističu “10 godina s vama”.

Kako navodi AEM, a pozivajući se na odredbe Zakona o elektroničkim medijima, za takvo pružanje usluga elektroničkih publikacija predviđene su drastične kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 100.000 kuna do milijun kuna kaznit će se pravna osoba koja obavlja djelatnost pružanja audio ili audiovizualnih medijskih usluga, odnosno pružanja usluga elektroničkih publikacija, a nije kao pružatelj medijskih usluga odnosno pružatelj elektroničkih publikacija upisana u sudski ili drugi propisani registar, ističe AEM.

Zovko: Širenje dezinformacija i netrpeljivosti nije novinarstvo

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko pohvalio je namjeru regulatora da brišu iz Upisnika pružatelja elektroničkih publikacija portale za koje nije jasno tko su vlasnici ili šire govor mržnje, ali upozorava da neki od njih i nakon toga nastavljaju s radom.

To je problem kojim zahtijeva rad većeg broja institucija kako bi se uredilo medijsko polje, odnosno na adekvatan način onemogućio rad onih koji su mediji samo po nazivu, a primarna im je svrha širenje dezinformacija i netrpeljivosti prema raznim skupinama u društvu, kaže Zovko.

– To nije novinarstvo, niti se tu može govoriti o slobodi izražavanja, poručio je čelnik HND-a.