Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Signal ljutnje: Putin je očekivao više od Xija, a Modi mu je okrenuo leđa i poslao poruku Zapadu

Poruke čelnika Indije i Kine Vladimiru Putinu na Zapadu smatraju najjačim javnim priznanjem uznemirenosti tih zemalja zbog rata

Javne opomene indijskog premijera Narendre Modija i kineskog predsjednika Xija Jinpinga ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zbog njegove invazije na Ukrajinu, signaliziraju promjenu u globalnim percepcijama rata, smatraju zapadni dužnosnici, u trenutku dok Europa i SAD nastoje umanjiti međunarodnu potporu Kremlju.

Predbacivanje Putinu od strane Modija i priznanje ruskog čelnika da je Xi Jinping izrazio zabrinutost, bili su znakovi nelagode vezane uz Moskvu, kažu tri zapadna dužnosnika. Ove izjave, izrečene na summitu u Uzbekistanu, uslijedile su nekoliko dana nakon što je ukrajinski napad prisilio rusku vojsku da se povuče preda više od 3000 četvornih kilometara teritorija u regiji Harkiv.

Ti komentari su “istinski i jasan signal” ljutnje, smatra jedan visoki europski dužnosnik i dodaje da Indija i Kina sada mogu prilagoditi svoje postupke i prema Rusiji i prema Zapadu. Jedan viši europski ministar rekao je za Financial Times da su komentar protumačili kao “stvarnu kritiku”. “Posebno od Modija. Mislim da mu (Putinu) se to ne sviđa”, dodao je ministar. “Puno je bolje biti u poziciji dvosmislenoj situaciji u kojoj možete imati prijateljske odnose s obje strane. I imati koristi od prijateljstva s obojicom”.

Modi je, naime, rekao Putinu da “današnje doba nije doba rata”. Ruski čelnik odgovorio je: “Dat ćemo sve od sebe da to zaustavimo što je prije moguće”, navodeći i zabrinutost koju Modi stalno izražava. To je uslijedilo nakon što je Putin priznao Xijevu “zabrinutost” zbog rata, danu u javnim izjavama na summitu.
‘Počinju preispitivati što radi u Ukrajini‘
Razmjene izjava na skupu Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu u Uzbekistanu, predstavljaju najjavnije priznanje zabrinutosti zbog rata u Ukrajini od strane drugog svjetskog i golemog indijskog gospodarstva da ne nametnu sankcije Moskvi.

Komentari su naglasili da se Putin “samo dodatno izolira od međunarodne zajednice”, rekao je u petak John Kirby, glavni glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost. “Čak i zemlje koje mu se nisu glasno i oštro protivile, počinju preispitivati ​​što on radi u Ukrajini”.

Očigledna uznemirenost Kine i Indije potencijalna je prepreka Putinovom cilju produbljivanja veza s ne-zapadnim zemljama.

Tjedan dana prije sastanka u Samarkandu, Putin je održao govor u Vladivostoku, gdje je rekao da zemlje poput Kine mogle nadoknaditi izgubljenu trgovinu Rusije s Europom.

“To je nadilazilo samo promjenu partnera ili orijentacije. On predviđa suparničke političke i ekonomske blokove”, kaže jedan zapadni diplomat u Moskvi.
Iako je Kina iskoristila manje cijene da bi povećala kupovinu ruske robe, rizik od sekundarnih američkih sankcija rezultirao je time da su tamošnje tvrtke bile oprezne popuniti rupu koju su sankcije ostavile u ruskom obrambenom i tehnološkom sektoru.
“Očekivali su (Kremlj) više od Kine”, smatra drugi zapadni diplomat u Moskvi. “Kineskim tvrtkama je rečeno da ne budu aktivne ili im je za to potrebno dopuštenje na visokoj razini”.

Moskva tvrdi da je odnos s Kinom i dalje jak. U komentarima od nedjelje, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je za rusku državnu TV da Moskva i Peking imaju “potpunu bliskost u našem pristupu svim vrstama provokativnih akcija koje potječu iz Sjedinjenih Država i neprihvatljivosti takvog destruktivnog ponašanja”.

Peskov je priznao da su potencijalne sekundarne zapadne sankcije u vezi produbljivanja trgovinskih odnosa Kine s Rusijom “komplicirajući čimbenici” koji su imali “negativan učinak”, ali je istaknuo da “nisu mogle imati značajan učinak jer je opća tendencija još uvijek uvelike usmjerena prema rastu”.

‘Modi je želio poslati poruku Zapadu‘
Analitičari ipak ističu da, iako je retorika možda bila jasna, ni Xi ni Modi nisu izravno spomenuli Ukrajinu niti izrazili potporu Kijevu. Obje su zemlje povećale kupovinu ruske energije i nastavile trgovati s Moskvom od početka invazije punog opsega prije gotovo sedam mjeseci.

“Modijeva izjava postigla je ono što je želio postići – poslati poruku zapadu da ne stoji uz Putina”, kaže Sushant Singh, viši suradnik Centra za istraživanje politike u New Delhiju.

Singh ističe da Modijeve primjedbe nisu pokrenule nikakva “sporna pitanja” oko ukrajinskog suvereniteta ili teritorijalnog integriteta, već su se usredotočile na pitanja oko utjecaja rata na područja kao što su sigurnost hrane, opskrba gorivom i gnojivom.

Unatoč tome, zapadni dužnosnici shvaćaju ih kao napredak u naporima borbe protiv Putinovih narativa da su zapadne sankcije Rusiji krive za ekonomske posljedice rata. Europski šef diplomacije Josep Borrell napisao je u članku objavljenom u nedjelju u francuskim novinama Journal du Dimanche da su nedavne pobjede Ukrajine na bojnom polju razotkrile slabost i nedostatak motivacije ruskih trupa.

Ovi događaji “pokazuju da iako Ukrajina još nije dobila rat, Rusija ga bez sumnje gubi”, napisao je. Iako Borrell upozorava da je rat daleko od kraja, ističe kako je vrijeme da se počne razmišljati o mirovnom procesu. (jutarnji.hr)