Aktualno OG sada Ogulin

U Ogulinu održana početna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu KŽ – KARLOVAC KARST“

U Ogulinu je održana početna konferencija projekta „Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu KŽ – KARLOVAC KARST“. Riječ je o projektu vrijednom 241 milijuna eura, od čega se gotovo 200 milijuna financira iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, što je najviše novca ikad dobiveno za razminiranje.

Tim novcem razminirano je 17,1 četvornih kilometara šuma na području Tounja, Josipodola i Plaškog, a sada slijedi obnova i uređenje šuma i šumskih puteva.

Inače, Karlovačka županija jedina je u Hrvatskoj iz svog proračuna izdvajala novac za razminiranje, kroz godine ukupno 7,5 milijuna kn, te prva županija koja je povukla sredstva iz EU fondova za projekt razminiranja poljoprivrednog zemljišta i to ukupno 29 milijuna kuna.

Nositelj projekta kojim se razminiraju preostala šumska područja su Hrvatske šume, a partner Ministarstvo unutarnjih poslova. Početnoj konferenciji projekta prisustvovao je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Mario Šiljeg, kao izaslanik predsjednika Vlade; ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a Damir Trut, te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mišković, a nazočili su i predstavnici Hrvatskih šuma, kao i predstavnici gradova i općina na čijem se području projekt provodi. Među njima je bio i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.