Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

NATO budno prati stupanj nuklearne pripravnosti u Rusiji

Diljem Rusije izbili su prosvjedi nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300 tisuća rezervista. Uhićeno je više od tisuću ljudi. Istodobno, ministri vanjskih poslova EU-a noćas su se na hitnom sastanku u New Yorku, gdje se održava Opća skupština UN-a, dogovorili o pooštrenju sankcija Rusiji i povećanju isporuke oružja Kijevu. Skupštini UN-a obratio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Stiže i poruka iz NATO-a.
Žestoke su reakcije svih zapadnih čelnika na Putinov govor. Svijet još od kubanske raketne krize prije 60 godina nije bio pod nuklearnom prijetnjom. Sjevernoatlanski savez budno prati stupanj nuklearne pripravnosti u Rusiji, ističe glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Putinova poruka da je Rusija, ako bude prisiljena, spremna upotrijebiti i nuklearni arsenal povod je, kaže, za dodatni oprez.

  • To je opasna i neoprezna retorika. Ovo nije novo. Putin je to napravio već mnogo puta. On zna da do nuklearnog rata nikad ne bi smjelo doći i da se u njemu ne može pobijediti, kazao je Stoltenberg. (hrt.hr)