Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Započela jesenska oralna vakcinacija lisica protiv bjesnoće u Hrvatskoj

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće jesenska kampanja oralne vakcinacije lisica započela je u srijedu, 21. rujna 2022. godine te će u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta trajati ukupno sedam dana tijekom kojih će se mamci distribuirati po području Hrvatske, s iznimkom jadranskih otoka.

Distribucija mamaca započinje s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH. Kampanja se provodi u proljeće i jesen te će tijekom svake kampanje u 2022. godini biti položeno 1.332.925 vakcinalnih mamaca tj. 2.665.850 godišnje.

U svrhu osiguravanja zaštite zdravlja ljudi i domaćih životinja od bjesnoće, a radi iskorjenjivanja bolesti u populaciji lisica kao glavnih rezervoara bolesti, Ministarstvo poljoprivrede, sustavno od 2011. godine provodi oralnu vakcinaciju lisica protiv bjesnoće. Rezultat ovih aktivnosti jest da je posljednji slučaj bjesnoće životinja u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine te je 2021. godine Europska komisija Hrvatskoj dodijelila status zemlje slobodne od bjesnoće. Iskorjenjivanje bjesnoće jedno je od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja, a dodjela statusa zemlje slobodne od bjesnoće potvrda dobre organiziranosti te uspješnog rada svih veterinara Republike Hrvatske Za postizanje statusa zemlje slobodne od bjesnoće, uz izniman angažman veterinarske struke, od 2011. godine do danas Ministarstvo poljoprivrede utrošilo je više od 225 milijuna kuna, pri čemu je značaj provedbe ove mjere prepoznat na razini EU koja kontinuirano odobrava i sufinancira hrvatske programe oralne vakcinacije lisica na način da 75% sredstava podmiruje EK, a 25% troškova plaća se iz Državnog proračuna.

Mjere sigurnosti

Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili na rub šume samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože sa mamcem. Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je zaštiti ruke (npr. rukavicama). Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris mamca može se prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba temeljito oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku.

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće te se psi i mačke koji dođu u dodir sa mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće.

Dodatno ističemo kako je u slučaju ugriza ili ogrebotine od psa, mačke, lisice ili neke druge divlje životinje postoji rizik za infekciju s virusom bjesnoće. U takvim slučajevima nužno je odmah temeljito oprati ranu te se što prije javiti liječniku ili najbližoj antirabičnoj jedinici kako bi se pravovremeno poduzele sve potrebne mjere.