Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ličani se godinama griju na pelete, čeka ih neizvjesna zima

Kako preživjeti ovu zimu pitaju se mnogi, a osobito Ličani koji su već godinama griju na pelete. Vreća peleta koja u maloprodaji dostiže cijenu oko 70 kuna, za mnoge Ličane s malim plaćama, a osobito one s mirovinama – nedostižna je. Problem je i što se na isporuku peleta čeka mjesecima, a nije mnogo bolja situacija ni s trupcima. Sve proizvedeno se izvozi.
Ličani koji su odlučili grijati se na pelete, ogorčeni su na njihovo poskupljenje i do 200%. Peji Jurišiću iz Ličkog Osika su ostale još samo tri vreće. Kao nikad do sad zimu dočekuje sa zebnjom.

  • Zamislite, meni će država dati 900 kuna za energetski dodatak, a pelete će me koštati 10.000 kuna. Objasnite mi koji je to energetski dodatak, rekao je.

Kako doznajemo od jednog ličkog proizvođača peleta, nemaju obvezu prema hrvatskom tržištu. Praksa je dosad pokazala da je sve proizvedeno završilo na inozemnim tržištima po cijenama većim i od 10 eura po vreći.

  • Mi očekujemo da će kvalitetna isporuka peleta biti u 10. mjesecu za naše kupce i očekujemo da će ta cijena biti 30% manja nego cijena koju mi imamo u izvozu, rekao je Branko Samaržija, vlasnik Pilane Žuta Lokva.
    Vlada je smanjila PDV na pelete na 5%, a Ličani se pitaju jesu li hrvatske šume naša nafta i plin. Ako jesu, tko ima pravo sada na tome zarađivati i zašto Hrvati taj energent plaćaju po istoj cijeni kao Talijani ili Austrijanci.
  • Slobodno tržište, dolaze nam ponude za još veću cijenu, mi konkretno 20% naše proizvodnje šaljemo za Hrvatsko tržište po nešto manjoj cijeni nego što ju šaljemo za izvoz, rekao je Mario Gašparević, tvornica drveta za ogrjev Jezerane.
  • Trebalo bi osigurati dovoljno sirovine domaćim proizvođačima omogućiti da proizvode i rade punim kapacitetima i da normalno povedu brigu da ne bude to cijena kao za izvoz, smatra Samaržija.

Hrvatske se šume u svemu tome bave samo prodajom. Kažu kako su za tvrtke kojima prodaju sirovinu ove godine cijene povećali samo 12 posto, a kubik drva za građane, ako ga uzmu u trupcu, snižen je 20 posto. No kad se u to uračuna prijevoz, piljenje i cijepanje – izračun ne ide na ruku građanima. Usto mnogi još uvijek čekaju isporuku iako su zalihe naručili još u lipnju.

  • Nešto je povećana potražnja u dijelu maloprodaje u odnosu na prošlu godinu i nešto više ljudi moraju i čekati da dođe do isporuke drva, rekao je Mario Stilinović, voditelj UŠP Gospić.
    Sada se većina onih koji su se grijali na pelet, koji je država svesrdno subvencionirala kao ekološko gorivo, vraća drvu. No i tu ih je dočekao isti problem.
  • Veliki pritisak je na nas po pitanju toga da smo podigli jako cijenu nitko nas ne pita koliko je porasla cijena goriva, struje svih ovih naših repromaterijala, dodao je Gašparević.

Sve to nebitno je našem umirovljeniku koji je sa skromnom mirovinom i dosad jedva krpao kraj s krajem.

U Lici svjedočimo još jednom paradoksu države. Iako žive tik uz ponos najvećega hrvatskog bogatstva – šume, energenta koji bi desetljećima mogao grijati građane po povlaštenim cijenama, to za sada ostaje samo utopija. Jer već će netko doći tko će nas uvjeriti kako i drvo treba plaćati kao naftu ili plin. (hrt.hr)