Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Obilježen Dan Istarske županije, u sjećanje na povijesne Pazinske oluke

Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Pazinu je obilježen Dan Istarske županije, u sjećanja na Sabor istarskih narodnih predstavnika i Pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Istru koji su 25. i 26. rujna 1943. u Pazinu potvrdili odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.

Donošenju povijesnih Pazinskih odluka o izdvajanju Istre iz Kraljevine Italije i njenom sjedinjenju s domovinom Hrvatskom prethodile su najturbulentnije godine istarske povijesti, rekla je predsjednica Županijske skupštine Istarske županije Sandra Ćakić na svečanoj sjednici u pazinskom Spomen domu. Istaknula je kako je 1943. Istarski sabor tim odlukama “omogućio Istri novi početak, sasvim novu i svjetliju budućnost te odredio putokaz razvoja i slobode”.

  • U ovim vremenima pandemije, a nadamo se i post pandemije, agresije na Ukrajinu s izravnim posljedicama za naše društvo, stvorila se velika neizvjesnost koja testira naše granice, ljudske i naše vrijednosti, rekla je Ćakić. Naučili smo lekciju iz prošlosti i zato budimo stijena koja će obraniti i štititi slobodu, ljudski život i jednakost, dodala je.

Istaknuvši da je 25. rujan značajan dan u istarskoj povijesti istarski župan Boris Miletić kazao je da je pred svima puno neizvjesnosti, bilo da se govori o energetskoj krizi i drastičnom porastu cijena energenata ili o inflaciji koja posebno pogađa građane.

  • Upravo u takvim vremenima, na nama čelnicima svih razina vlasti je još veća odgovornost u upravljanju jer su financijski kapaciteti ograničeni, a potrebe nadilaze realne mogućnosti proračuna. Veća su i očekivanja građana koji očekuju oslonac, čvrste i brze odluke te konkretna rješenja, i zato nam je potrebna stabilnost i suradnja, bez obzira na politički predznak, rekao je Miletić. Dodao je kako gospodarska ili bilo koja druga kriza ne smije nikad prerasti u krizu morala jer “dogodili li se to, vraćamo se korak unatrag, nazadujemo kao čovječanstvo.

Prije sjednice istarske Županijske skupštine izaslanstva državnog vrha, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, te Istarske županije, grada Pazina i Saveza udruga antifašista Istarske županije položila su vijence u Parku narodnog ustanka kod Spomenika žrtvama fašizma. (hrt.hr)