Aktualno Gastro Magazin

Zlevanka s grizom/Gudlja

Zavirite i danas s nama u Vanjin Gorski kotao!

“Već znate da su moja ljubav starinska i pomalo zaboravljena jela koja su se pripremala od nekoliko osnovnih sastojaka, a govore nam o načinu života kada se svaka namirnica iskoristila do kraja te se ništa nije bacalo. U kuhinji naših baka na stolu su se često našle zlevanke ili bazlamače i to u raznim varijacijama, sa sirom, s vrhnjem, slane, slatke, s kukuruznim brašnom ili sa pšeničnim grizom. Zlevanka je jednostavno jelo koje sadrži mlijeko, jaja, kiselo vrhnje ili sir te kukuruzno ili pšenično brašno. Kao što naziv kaže, sve se umuti i izlije pa peče te za pola sata imate toplo i ukusno jelo za doručak, večeru ili kao desert. Osim naziva zlevanka i bazlamača, u knjižici Slatko i slano iz bakine kuhinje sam našla naziv gudlja. Gudlju inače znam kao starinsko jelo koje se u severinskom kraju priprema od kukuruznog brašna koje se skuha u vodi od kuhanja kobasica krvavica. Kako god nazvali ovo jelo, svakako isprobajte jer mene je baš oduševilo lakoćom pripreme i okusom.

Knjižica Slatko i slano iz bakine kuhinje nastala je u našoj školi prije nekoliko godina kada je moja kolegica, sada u mirovini (koja mi je bila i učiteljica te razrednica) Ivanka Kratofil s učenicima sakupljala starinske recepte. Recepti su vrlo vrijedan zapis očuvanja običaja i tradicije hrane jer su potpisani te je kod nekih navedeno od kuda potječu i koliko su stari. Konkretno za ovaj recept pod nazivom Gudlja piše da je star oko 100 godina i dala ga je gospođa Nevenka Rožić. U osnovni recept sam dodala malo limunove korice i vanilin šećer za aromu.” – napisala je u jednoj od svojih objava naša Vanja, autorica bloga Gorski kotao.

Sastojci za zlevanku/gudlju:
250 ml mlijeka
1 čašica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
šećer po želji (stavila sam 2 vrhom pune žlice)
2 jaja
2 šake bijelog griza (stavila sam 3 žlice)
2 šake kukuruznog griza (stavila sam 3 žlice kukuruznog brašna)
malo soli
limunova korica
vanilin šećer

Priprema:
Pomiješajte obje vrste griza (ili griz i kukuruzno brašno) s praškom za pecivo i malo soli. Jaja i šećer lagano umutite te naizmjenično dodajte mlijeko i griz. Na kraju dodajte vrhnje, limunovu koricu i vanilin šećer pa sve sjedinite u smjesu bez grudica. Smjesa će vam biti tekuća no nemojte dodavati još brašna. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Ostavite smjesu neka odstoji nekih 10 min pa ju opet malo promiješajte i izlijte u lim obložen papirom za pečenje (ili ga namažite maslacem i pospite brašnom). Koristila sam lim dimenzija 33 x 20 cm pa ako ćete peći u onom velikom od pećnice, povećajte sastojke. Zlevanku pecite 15 do 20 min dok ne postane zlatna po vrhu. Nemojte ju prepeći. U sredini će ostati meka i sočna. Poslužila sam ju mlaku uz kiselo vrhnje i domaći pekmez od šljiva. Odlična je i hladna samo ju čuvajte u kutiji s poklopcem da vam ostane sočna. Dobar tek! (gorskikotao.com)