Aktualno OG sada Ogulin

U ogulinskom Domu zdravlja obilježen Svjetski dan srca

Prigodnom akcijom mjerenja krvnog tlaka, u ogulinskom Domu zdravlja obilježen je Svjetski dan srca. U predvorju Doma zdravlja, djelatnice patronažne službe su zainteresiranim građanima mjerile krvni tlak. Građani su ovom prilikom od zdravstvenog osoblja dobili i korisne savjete, te brošure vezane uz kardiovaskularne bolesti.

Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna, a tema ovogodišnjeg dana srca je „Use heart for every heart“. Cilj obilježavanja Svjetskog dana srca jest osvijestiti populaciju o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih žila imaju velik javnozdravstveni značaj, vodeći su uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu, ali i u Hrvatskoj, osobito kod starijih ljudi.

Ubrzani i sjedilački način života uvelike su pomogli sve većoj pojavnosti kardiovaskularnih bolesti, stoga je najbitnija promjena životnih navika. Najvažniji rizični čimbenici na koje možemo utjecati su: pušenje, povišen krvni tlak, povišena razina masti u krvi, povećana tjelesna masa/debljina, nedovoljna/neredovita tjelesna aktivnost, šećerna bolest, te dugotrajna izloženost stresu. Čimbenici rizika na koje ne možemo utjecati su: dob, spol i pozitivna obiteljska anamneza.

Na rizike za razvoj kardiovaskularnih bolesti može se utjecati promjenom životnih navika, ponajprije smanjenjem unosa soli, uravnoteženom prehranom, prestankom pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola, kao i redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i učenjem vještina suočavanja sa stresom.