Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Završnica kampanje u BiH: Plenković dao podršku Borjani Krišto

Premijer Plenković sinoć je bio u Livnu na završnom predizbornom skupu HDZ-a Bosne i Hercegovine i Hrvatskog narodnog sabora – uoči nedjeljenih izbora. Dao je podršku kandidatkinji za hrvatskog člana predsjedništva BiH – Borjani Krišto.

– Privodi se zapravo kraju kampanja za izbore u BiH, koji će se održati u nedjelju. Ovo je najneizvjesnija kampanja po mnogim ocjenama. Nema Izbornog zakona. Ozračje među kandidatima je takvo da se moglo čuti sve i svašta. Neizvjesnost će biti oko toga kako će se formirati vlast nakon izbora, izvijestio je HRT-ov reporter Ilko Barbarić.

Dodaje da je večeras završni skup u Livnu HDZ-a, odnosno Hrvatskog narodnog sabora, na kojem će se predstaviti Borjana Krišto.

– Smisao, duh, Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, načela koja tu postoje, prakse koja je tu postojala do 2006., da na teritoriju Federacije Bošnjaci biraju jednoga člana Predsjedništva, a Hrvati biraju drugoga člana Predsjedništva. Nije dobro da jedan narod bira drugom narodu člana Predsjedništva. Do 2006. takve prakse nije bilo, ona je nažalost tu, ona je duboko nepravedna. Smatramo je čak i prijevarnom. To nije fer. Zamislite da je obrnuto. Svi bi skakali oko toga. Želimo joj uspjeh, želimo da pobijedi. Ja sam zato i rekao, što se tiče biračkog tijela Hrvata u BiH, Borjana Krišto je već pobijedila, vjerujem da će pobijediti i izabrati se u Predsjedništvo BiH, istaknuo je premijer Hrvatske Andrej Plenković.(hrt)