Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Predsjednik Dagestana poludio zbog mobilizacije: ‘Pa oni su idioti! Tko im je to dozvolio?!’

Dagestan je najsiromašnija ruska republika iz koje je za sada u ratu u Ukrajini poginulo najviše stanovnika

Predsjednik republike Dagestan, ruske države koja graniči s Čečenijom, izgubio je kontrolu pred kamerama zbog ruske mobilizacije koja je u toj zemlji od početka ratovanja unovačila najveći postotak stanovništva.

Na snimci koju je pokazao kamerama vide se ruski časnici za mobilizaciju koji se voze po gradu Derbentu te preko zvučnika pozivaju “sve muške državljane da se jave u mobilizacijske urede”.

“Stanovnici Derbenta, svi muški državljani moraju se odmah javiti u mobilizacijski ured. Pripremite putovnicu i vojnu iskaznicu”, čuje se glas na snimci.

“Kako časnici za mobilizaciju u Derbentu mogu na takav način pozivati ljude da se jave u mobilizacijske urede? Tko im je dozvolio da se voze po gradu?!”, vikao je je predsjednik Sergej Melikov na sastanku Sigurnosnog vijeća Dagestana.
Ruski predsjednik Vladimir Putin prošlog je tjedna najavio djelomičnu mobilizaciju stanovništva u kojoj bi na ratište trebalo pristići 300.000 rezervista. Ova je odluka izazvala kaos u zemlji, tisuće ljudi pobjeglo je preko granice, dok su diljem zelje izbili prosvjedni protiv mobilizacije. Najžešći prosvjedi izbili su upravo u Dagestanu.
Od početka rata u Ukrajini postoji ogroman nesrazmjer među poginulim ruskim snagama s obzirom na pokrajine iz kojih dolaze. Među žrtvama su izrazito zastupljeni Sibirci i Sjevernokavkazi i to u mnogo većem postotku od ostalih Rusa. Ovi mladići uglavnom nisu dobili adekvatnu vojnu obuku, a najveća motivacija za krvave borbe bila im je financijska sigurnost.

Za razliku od zapadnih dijelova Sjevernog Kavkaza, u ovoj regiji praktički nema ruskog stanovništva. Velika većina stanovnika su muslimani.
Dagestan je najsiromašnija ruska republika koja graniči s Gruzijom i Azerbajdžanom, a unutar zemlje nalazi se odmah uz Čečeniju. Većina stanovništva govori nekim od kavkaskih jezika ili Turskim, no službeni jezik regije je Ruski. Nakon pada komunizma, u Čečeniji i Dagestanu vodile su se žestoke bitke između islamističkih separatista i ruske vojske, a u žestokim su bombardiranjima rezidencijalnih četvrti uništeni glavni gradovi republika, Grozni i djelomično Mahačkala. (rtl.hr)