Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Njemačkoj na snazi nove mjere za koronu

Novi set njemačkih pravila o koronavirusu za jesen i zimu stupio je na snagu u subotu dok se zemlja priprema za porast slučajeva tijekom hladnijih mjeseci.FFP2 maske obavezne su u međugradskim vlakovima za osobe starije od 14 godina, dok su prije bile dovoljne kirurške maske. S druge strane, ukinute su obveze nošenja maski u zrakoplovima, u skladu s popuštanjem u drugim zemljama EU-a i zrakoplovnim prijevoznicima od ljeta.

FFP2 maske sada su obavezne u bolnicama, staračkim domovima i liječničkim ordinacijama. U domovima za starije osobe i bolnicama prije ulaska potrebno je predočiti negativan test. Zaposlenici se moraju testirati nekoliko puta na tjedan.

Od subote su lokalne vlasti ovlaštene uvesti obvezno nošenje maski u lokalnim vlakovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su trgovine, restorani i dvorane.

U školama i vrtićima može se uvesti obveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali samo od petog razreda (11 godina) nadalje, ako je potrebno za održavanje nastave u osobnoj nastavi.

Ako se situacija sa zarazom pogorša, države imaju ovlasti uvesti daljnje mjere.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je u petak da je Njemačka već “jasno na početku jesenskog i zimskog vala”, ali da je zemlja bolje pripremljena nego prije godinu dana.

Lothar Wieler, predsjednik agencije za kontrolu bolesti Instituta, izrazio je slične osjećaje na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ministrom zdravstva. Pozvao je na oprez i pozornost, ali je rekao i da “zapravo nije jako zabrinut”.

Lauterbach je apelirao na vlasti u 16 država da pomno prate trendove slučajeva kako bi odredili pravo vrijeme za protumjere, poput ponovnog uvođenja obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru u tvrtkama.

Opisao je pravila covid-19 kao posebno stroga prema europskim standardima. “Njemačka nije pametnija, nego opreznija”, rekao je odgovarajući na pitanje. (N1)