Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ruski general i Kadirov bijesni zbog pada Limana: “Zapovjednik se sakrio”

Više ruskih dužnosnika kritiziralo je vodstvo ruske vojske nakon povlačenja iz strateški važnog grada Limana u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck.
Ruski zakonodavac i bivši vojni zapovjednik, Andrej Gurulev, rekao je da ne može objasniti “predaju grada iz vojnog aspekta”. Gurulev je to rekao govoreći u emisiji Putinovog propagandista Vladimira Solovjeva na prorežimskoj televiziji.

“Nije mi jasno zašto nisu ispravno procijenili situaciju na vrijeme i nisu poslali pojačanja”, rekao je zastupnik u Dumi i bivši zapovjednik 58. ruske armije, general bojnik Andrej Gurulev, prenosi Index.

Gubitak Limana značajan događaj
“To je vjerojatno značajan događaj ne samo vojno nego i politički, a naročito sada”, rekao je Gurulev, pa dodao: “Problem je u lažima, u izvještajima o dobroj situaciji. Sustav je postavljen od vrha do dna.”
Gurulev je to rekao nakon što je jučer rusko ministarstvo obrane potvrdilo da su se ruske snag povukle iz Limana, grada za kojeg je danas ukrajinski predsjednik Zelenski rekao da je “potpuno oslobođen”.

Ruska državna televizija Rusija-24 jučer objavila da je razlog ruskog povlačenja to što je “neprijatelj koristio artiljeriju zapadne proizvodnje i obavještajne podatke članica NATO-a”.

Kadirov: Zapovjednik se sakrio 100 kilometara dalje
I čečenski lider Ramzan Kadirov je danas kritizirao povlačenje ruskih snaga iz Limana.

Na svom Telegram kanalu objavio je da ruske snage “nisu dobile sve potrebne podatke i zalihe streljiva” te okrivio zapovjednika Središnjeg vojnog distrikta Aleksandra Lapina, optuživši ga da je premjestio svoj stožer u Starobilsk, koji je “100 kilometara od svojih podređenih”, dodavši da se “sakrio u Luhansku”.

“Nije sramota da je Lapin osrednji zapovjednik, nego činjenica da ga čuvaju zapovjednici iz Glavnog stožera”, objavio je Kadirov dodajući kako “nema mjesta nepotizmu u vojsci, naročito u teškim vremenima”. (N1)