Aktualno OG sada Ogulin

Znanstvena tribina i obilazak lokaliteta

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin održana je znanstvena tribina povodom 500. obljetnice Bernardinova GOVORA ZA HRVATSKU.
O vremenu i važnosti Bernardina Frankopana, kao i njegova glasovitoga govora održanoga u Nürnbergu 1522. godine, govorili su povjesničari i znanstvenici: dr. sc. Borislav Grgin, dr. sc. Robert Kurelić, dr. sc. Hrvoje Kekez, dr. sc. Vedran Klaužer, dr. sc. Alexander Buczynski i dr. sc. Željko Holjevac. Znanstvenu tribinu vodio je dr. sc. Tomislav Galović.

Bernardin Frankopan gotovo je pola stoljeća bio jedan od najistaknutijih ratnika i diplomata u službi raznih potreba hrvatskoga plemstva i hrvatskoga naroda. U vrlo teškim okolnostima uspijevao je voditi i održavati gospodarstvo svojih dobrim dijelom uništenih posjeda i uz nikada dovoljnu pomoć održavao je i opremao granične utvrde. Iako nije obnašao vodeće političke dužnosti, redovito je kao najugledniji pripadnik hrvatskoga plemstva biran za poslaničke zadatke kojima je nastojao osigurati inozemnu pomoć u borbi za opstanak. Za jednoga od takvih putovanja, u studenome 1522. godine, na jesenskom zasjedanju Njemačkoga državnog sabora u Nurnbergu, izrekao je i svoj glasoviti 𝘎𝘰𝘷𝘰𝘳 𝘻𝘢 𝘏𝘳𝘷𝘢𝘵𝘴𝘬𝘶 (𝘖𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰 𝘱𝘳𝘰 𝘊𝘳𝘰𝘢𝘵𝘪𝘢), čiju 500. obljetnicu obilježavamo ovom prilikom.

“Ovom se znanstvenom tribinom željelo podsjetiti na ulogu cijele obitelji Frankopan u izgradnji i očuvanju hrvatskoga prostora i identiteta, kao i potaknuti buduća znanstvena istraživanja. Veseli nas što su važnost ovoga događaja prepoznali naši sugrađani i ostali gosti koji su se odazvali našemu pozivu.
Znanstvena tribina organizirana je u suradnji Ogranka Matice hrvatske u Ogulinu, Odjela za povijest Matice hrvatske i Katedre Čakavskoga sabora Modruše, uz financijsku pomoć Grada Ogulina” – objavili su organizatori.

Drugi dan obilježavanja 500. obljetnice Bernardinova Govora započeo je izletom na Modruš koji se prirodno nadovezuje na jučerašnja izlaganja sudionika okrugloga stola. Obilazak Modruša važan je ne samo zbog povijesne vrijednosti ovoga lokaliteta, nego i radi osvještavanja postojećega stanja jednoga od najvažnijih srednjovjekovnih gradova onodobne Hrvatske i ukazivanja na potrebu što žurnijega sprečavanja njegova propadanja.
Osim Modruša, posjećeni su i drugi lokaliteti, poput crkve Bl. Djevice Marije od Čudesa u Oštarijama i mosta u Tounju. (foto:Katedra Čakavskog sabora Modruše )