Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Kijevu se dijele tablete joda u slučaju nuklearnog napada! Kremlj ponavlja iste riječi kao prije invazije…

Uživo pratimo ključne trenutke ruske invazije na Ukrajinu

U Kijevu se dijele tablete joda
U evakuacijskim centrima u Kijevu dijele se tablete joda u slučaju nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, a prenosi Telegraph.

Vlasti su u priopćenju poručile da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja zagađenih nuklearnim zračenjem ako bude potrebe za evakuacijom.

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja, ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Do ovog rješenja došlo je nakon što je Kremlj u utorak poručio da ne želi sudjelovati u “nuklearnoj retorici” koju je Zapad proširio nakon medijskog izvješća da se Rusija sprema pokazati svoju spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u svom sukobu s Ukrajinom.

U ponedjeljak je objavljeno da je vojni savez NATO-a upozorio članove da će Vladimir Putin pokazati svoju spremnost da upotrijebi nuklearno oružje izvođenjem nuklearnog testa na ukrajinskoj granici.

“Zapadni mediji, zapadni političari i šefovi država trenutno se upuštaju u mnogo vježbi nuklearne retorike. Mi ne želimo sudjelovati u tome.”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. (jutarnji.hr)