Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Vojni kanali ‘eksplodirali‘, ovo se nije dogodilo od veljače, 15.000 Rusa u ‘hersonskom džepu‘!

Uživo pratimo ključne trenutke ruske invazije na Ukrajinu

Ukrajinci jure prema Hersonu
Ukrajinske postrojbe postigle su najveći napredak na jugu zemlje još od početka rata. Oslobodilačka vojska probila je rusku liniju na rijeci Dnjepar, preuzela kontrolu nad nekoliko sela sjeveroistočno od grada Hersona. Ukrajinska zastava zavijorila se i u gradiću Dudčani koji se nalazi 30 kilometara južno od mjesta gdje su se danima vodile velike bitke.

Ukrajinski napredak potvrdila je ruska vojska, ali i visokopozicionirani ruski dužnosnici u regiji Herson. Doduše, oni su dodali da ruska obrana odolijeva napadima. Ova mala pobjeda ukrajinske vojske mogla bi se pokazati ključnom u borbi za jug zemlje budući da su ruske snage bile dobro ukopane još od početka rata duž linije fronte.

  • Ruski kanali komunikacije su doslovce eksplodirali, a to obično znači da su neki veliki problemi iskrsnuli – napisao je Rob Lee s Instituta za vanjsku politiku.

Da stvar za Putina bude još gora, u ‘hersonskom džepu‘ se nalazi oko 15.000 najelitnijih Putinovih trupa i analitičari procjenjuju da će u slučaju njihove predaje, ruskoj invaziji u Ukrajini doći kraj.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska vojska napreduje i na istoku zemlje, da je oslobodila još nekoliko gradova istočno od Harkiva, ali nije precizirao točno o čemu se radi.

Britanci će podržavati Ukrajinu ‘do kraja‘
Velika Britanija posjeduje ‘stratešku izdržljivost‘ da podržava Ukrajinu dok ona ne pobijedi u ratu s Rusijom, poručit će u utorak britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.
Britanija je jedna od najistaknutijih podupiratelja Kijeva, šaljući Ukrajini protutenkovsko naoružanje, stotine projektila i oklopnih vozila te obučavajući ukrajinske vojnike.

Reuters piše kako će Cleverly u govoru na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke reći da Britanci nisu bili samo “komentatori” svjetskih događaja nego i “igrači na terenu” te da London vjeruje da agresori ne smiju nekažnjeno napadati svoje susjede.

  • Zbog toga stojimo rame uz rame s hrabrim Ukrajincima koji brane svoju domovinu. A Britanija ima stratešku izdržljivost da ih dovede do pobjede – reći će Cleverly, stoji u dijelovima govora koje su objavili njegovi torijevci.
  • Podržavat ćemo ih dok se ovaj rat ne dobije. Podržavat ćemo ih dok im se ne vrati suverenitet. Nikada nećemo priznati aneksiju Luhanska, Donjecka, Hersona, Zaporižje ili Krima.

Oni su Ukrajina. A kada Ukrajina pobijedi u ovom ratu, mi ćemo ih podržati kad će obnavljati svoje domove, svoje gospodarstvo i svoje društvo. (jutarnji.hr)