Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izrael odbio libanonske amandmane na prijedlog dogovora o plinu

Izrael je u četvrtak odbio amandmane Libanona na prijedlog dogovora kojim bi se utvrdila morska granica između dviju zemalja i tako olakšalo upotrebu plinskih nalazišta u podmorju, rekao je visoki izraelski dužnosnik.

  • Premijer Yair Lapid obaviješten je o znatnim izmjenama koje Libanon želi unijeti u ugovor i zatražio je od pregovaračkog tima da ih odbije, rekao je za AFP visoki izraelski dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Libanon je u utorak poslao odgovor na američki prijedlog za rješavanje graničnog spora na moru s Izraelom koji bi dvjema zemljama trebao omogućiti da nastave upotrebu velikih nalazišta plina u istočnom Mediteranu.

Libanonski čelnici sastali su se dan prije da bi pripremili zajednički odgovor na američki prijedlog čiji sadržaj javnosti nije poznat i rekli su da vjeruju da će se brzo dogovoriti, što su ovih dana najavljivali i iz izraelskog državnog vrha.

  • Prijedlog američkog posrednika o razgraničenju na moru između Libanona i Izraela “štiti” i “snaži” interese židovske države, rekao je u nedjelju premijer Yair Lapid koji je usred kampanje za parlamentarne izbore 1. studenog na meti kritike oporbe koju vodi Benjamin Netanyahu u vezi s tim prijedlogom dogovora.

Potonji, koji se želi vratiti na čelo izraelske vlade, optužuje Lapida da “predaje” libanonskom Hezbollahu, zakletom neprijatelji židovske države, “suvereni izraelski teritorij”.

Kako navode izraelski dužnosnici, dogovor predviđa da nalazište Karish ostane Izraelu, a da se zalihe Cana ustupe Libanonu, ali da Izrael ubire dio prihoda od proizvodnje plina.

Izrael koji u četvrtak nije otkrio na koje libanonske izmjene ne pristaje, kaže da će vaditi plin u Karishu i ako se s Libanonom ne dogovori o morskoj granici i unatoč prijetnji Hezbollaha u tom smislu.

  • Izrael će proizvoditi plin u Karishu čim to bude moguće. Ako Hezbollah ili bilo tko drugi pokuša oštetiti Karih i ugrozi nas, pregovori o morskoj granici odmah će se prekinuti, upozorio je visoki izraelski dužnosnik, uoči sastanka Lapidova sigurnosnog kabineta o toj osjetljivoj temi. (hrt.hr)