Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Unatoč međunarodnim napetostima, SpaceX na ISS dovodi rusku kozmonautkinju

Tvrtka SpaceX Elona Muska u srijedu je s Floride lansirala posadu Međunarodne svemirske postaje za NASA-u, uključujući rusku kozmonautkinju koja će surađivati s dva Amerikanca i japanskim astronautom u sklopu misije.
SpaceX-ov lanser, kojeg su dio raketa Falcon 9 s kapsulom Crew Dragon nazvanom Endurance na vrhu, poletjela je u podne po lokalnom vremenu (18,00 po srednjoeuropskom) iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.
Očekuje se da će četveročlana posada i njihova autonomna leteća kapsula stići do Međunarodne svemirske postaje (ISS) za oko 29 sati, u četvrtak navečer, kada će započeti 150-dnevnu znanstvenu misiju u orbitalnom laboratoriju oko 420 kilometara iznad Zemlje.

Misija nazvana Crew-5 peta je u kojoj je NASA letjela vozilom tvrtke SpaceX koju je osnovao vlasnik Tesle Musk.

Tim predvodi Nicole Aunapu Mann (45) iskusna borbena pilotkinja koja se upisuje u povijest svemirskih letova kao prva domorodačka astronautkinja koju je NASA poslala u orbitu i prva žena koja je zauzela zapovjedničko mjesto SpaceX Crew Dragona.

Misija Crew-5 također je značajna po uključivanju Ane Kikine (38), jedine kozmonautkinje na aktivnoj dužnosti u ruskoj svemirskoj agenciji Roscosmos, unatoč pojačanim američko-ruskim napetostima zbog rata u Ukrajini, piše Dnevnik.hr. (N1)