Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Američka vojska objavila da je u Siriji ubijen dužnosnik Islamske države

Američka vojska objavila je da je u napadu helikopterom u selu na sjeveroistoku Sirije, koje je pod vladinom kontrolom, ubila Rakkana Wahida al-Shammrija, dužnosnika Islamske države, za kojeg tvrdi da sudjelovao u krijumčarenju oružja i boraca.
Zapovjedništvo američke vojske je reklo da je jedan od Shammrijevih suradnika ranjen, a da su drugu dvojicu pritvorile američke snage.

  • Nijedan američki vojnik nije ozlijeđen ili ubijen tijekom operacije, nijedan civil nije ubijen ili ranjen, i nije bilo gubitka ili oštećenja američke opreme, poručilo je zapovjedništvo u izjavi.

Sjedinjene Države i ranije su izvodile napade u Siriji na pripadnike Islamske države, no operacija u četvrtak prva je poznata izvedena na skupinu u zoni koja je pod nadzorom snaga sirijskog predsjednika Bašara al- Asada.

Izvor sigurnosnih snaga rekao je da je ubijeni pripadnik IS-a odgovoran za koordinaciju tzv. ćelija spavača u tom području. Drugi izvor rekao je da su američki vojnici sa sobom ponijeli tijelo ubijenog.

Lokalni izvor rekao je da je taj ‘isilovac’ doselio u selo Muluk Saray prošlih godina iz Taifa, grada na granici s Irakom koji je nekad bio uporište IS-a.

  • Ljudi su mislili da je bio pastir – nitko nije znao njegov pravi identitet, rekao je mještanin. (hrt.hr)