Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Presuda Sanaderu za aferu Hypo – 12. listopada

Zagrebački Županijski sud 12. će listopada izreći nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu, u postupku za ratno profiterstvo u aferi Hypo koji je krenuo ispočetka nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu iz 2018. kojom je bivši premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora.Tužiteljstvo i Sanaderova obrana danas su na Županijskom sudu iznijeli završne govore u predmetu u kojem Uskok tereti bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a za zlouporabu položaja i ovlasti.Sanader je na početku ponovljenog suđenja sredinom srpnja ove godine negirao krivnju za ratno profiterstvo.

Vrhovni sud je u ožujku ove godine ukinuo Sanaderu nepravomoćnu presudu za ratno profiterstvo jer smatra da na prvostupanjskom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu. Najviši sud je, pojašnjavajući svoju odluku, istaknuo da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te ima li mjesta primjeni Zakona o nezastarijevanju.

Prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava. Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.(hrt)