Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grbin: Hrvatska je država-taoc kriminala i korupcije HDZ-a, trebamo promjenu

Hrvatskoj treba promjena, a SDP je tu da tu promjenu omogući, rekao je čelnik te stranke Peđa Grbin u subotu u Našicama, prozvavši HDZ za loše upravljanje državom koje uzrokovalo iseljavanje iz Hrvatske te ocijenivši da je Hrvatska postala država-talac kriminala i korupcije HDZ-a.“Hrvatska je zemlja u problemima. Ne treba to kriti. Hrvatska je zemlja u problemima zato što je vode oni koji znaju ili krasti ili ništa drugo”, rekao je Grbin te naveo da nas je ta “strahovita kombinacija korupcije i nesposobnosti” dovela do toga da trećina mladih iz Slavonije planira otići čim završi obrazovanje.

Ne žele se više boriti, predali su se, jer u načinu na koji se danas upravlja Hrvatskom naprosto ne vide svoju perspektivu, ocijenio je predsjednik SDP-a dodavši da se mladima ne pruža jamstvo da će do posla doći na temelju sposobnosti, a ne svoje “povezanosti s vladajućim strukturama koje su u Slavoniji dominantno hadezeovske”.

Podsjetivši da je prije lokalnih izbora HDZ obećavao povezivanje općina, županija i Hrvatske, Grbin je ustvrdio da smo umjesto toga dobili pljačku i korupciju, “komunalna poduzeća koja umjesto da osiguravaju građankama i građanima ove zemlje, Slavonije, kvalitetan i dostupan plin, sudjeluju u hadezeovskim makinacijama kako bi premijerovom prijatelju i bagri iz Ine osigurali milijarde kuna”.

“Hrvatska je postala država-taoc kriminala i korupcije HDZ-a”, poručio je te istaknuo, referirajući se na svjedočenje bivšega šefa Janafa Dragana Kovačevića pred Antikorupcijskim vijećem, da je HDZ pokušao zaustaviti saslušanje u Saboru “onih koji o pljački, kriminalu i korupciji žele govoriti u javnosti”.

“Ono čemu smo se smijali i nad čime smo se zgražali u Vučićevoj Srbiji, danas iz dana u dan postaje hrvatska realnost. Ali zato smo tu mi, da tome kažemo ‘dosta’, da tome kažemo ‘neće ići’, nećete uspjeti”, poručio je.

Nisu uspjeli sakriti istinu o tome da je Plenković odobrio da hrvatska nafta ide u Mađarsku, da zauzvrat kupujemo skupi benzin, imamo skuplje režije i teže živimo, naglasio je.

“Neće uspjeti sakriti ni sve ostalo što se radi i zato Hrvatskoj treba promjena, dramatična promjena, ogroman zaokret. A prvi korak u tom zaokretu je da se Hrvatsku i građane ove zemlje ne krade. Već to u ovom trenutku bio bi veliki korak naprijed. Hrvatskoj treba promjena, Slavoniji treba promjena, Našicama treba promjena, a SDP je tu da tu promjenu omogući”, poručio je Grbin koji u subotu sudjeluje na tradicionalnom druženju članova, simpatizera i prijatelja SDP-a Našice u ETNO selu Peršić u Donjoj Motičini.

Na pitanje novinara kako komentira današnju izjavu srbijanskoga predsjednika Aleksandra Vučića o gradnji naftovoda s Mađarskom i početku diversifikacije dobavljača i trasa za opskrbu energentima, nakon stajališta Hrvatske da u okviru europskih sankcija ne dopusti transport ruske nafte naftovodom Janaf, Grbin je odgovorio da neuspješni uvijek traže nekoga na koga će svaliti krivnju te ustvrdivši da u tome između Vučića i Plenkovića nema puno razlike.

“Ono što Vučić radi u Srbiji, iz dana u dan Andrej Plenković radi u Hrvatskoj. Za svoje neuspjehe, za to što ste osiromašiti državu, tražite uvijek krivicu u nekom drugom”, dodao je te zaključio da je krivnja u njima, “u onima koji vode promašenu politiku”.

Upozorio je također da Srbija i dalje ne želi odgovoriti na pitanja Hrvatske o nestalima u Domovinskom ratu te naglasio da je “put Srbije prema Europskoj uniji prilika za Hrvatsku da u razgovoru, ponekad i pritiskom, uspije ishoditi neke stvari koje su nama bitne, a jedna od njih je upravo to pitanje koje godinama tišti ljude pogotovo iz ovog kraja, a to je pitanje poginulih i nestalih”. (N1)