Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Jandroković: Hrvatska samo provodi odluke koje su vezane za sankcije protiv Rusije

Predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković komentirao je današnje izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Rekao je da Hrvatska zabranom prolaska ruske nafte provodi sankcije Europske unije, što nije usmjereno na Beograd, nego na Moskvu.- Danas smo ponovno čuli jedan neargumentirani i uvredljiv nastup predsjednika Srbije. Na to smo već naučili. Međutim, on se uhvatio u vlastitu mrežu. Cijelo vrijeme sjedi na dvije stolice i pokušava iskoristiti takvu poziciju i pokušavajući dobiti i s jedne i s druge strane ono što misli da može. Ponekad to ide, ali postoje situacije kada morate odlučiti hoćete li na jednu ili drugu stranu i Srbiji se upravo to sada događa, rekao je Jandroković.

Istaknuo je kako srbijanski predsjednik mora prihvatiti činjenicu da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i da se nalazi pod sankcijama.

– Hrvatska samo provodi odluke koje su vezane za sankcije protiv Rusije. Srbija treba, ako želi, uvoziti naftu koja nije ruskog porijekla i onda će ona slobodno proći kroz naftovod, istaknuo je.

– Vučić, stisnut problemima na unutarnjem planu, a i s time da mora donijeti konačnu odluku želi li biti dio zapada i ići prema EU-u ili se odlučiti za potporu Rusiji, što do sada prikriveno čini, mora biti svjestan da će platiti cijenu. Napadati Hrvatsku kada se nađe u problemima, nema nekog smisla i neće im se isplatiti. Samo diže tenzije i ruši što smo teško izgradili u bilateralnim odnosima i naravno da će RH odgovoriti, dodao je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na upit koliko će mu Europa dopuštati da sjedi na dvije stolice, Jandroković je rekao da mu Europa to više ne dopušta.

– On se nalazi u sve težoj političkoj situaciji, razapet između želje da ostane dobar s Rusijom i želje da se korak po korak približava članstvu u EU. To je u ovakvim uvjetima neizvedivo. On se mora opredijeliti. To je sad njegova odluka, odluka države Srbije i njezinih građana. I moraju biti svjesni da to ima svoju cijenu, rekao je Jandroković.

Novinari su ga pitali i treba li EU zamrznuti pregovore sa Srbijom zbog te dvostruke politike.

– Kad bih ja sad rekao da to treba učiniti, onda bi se odmah javili Vučić i njegovi glasnogovornici i rekli ‘ustaše nas blokiraju’, odgovorio je. Ali ne blokiraju njih ustaše, blokira ih njihova politika koja je u suprotnosti s politikom zapada i koja ide na ruku ruskom agresoru u Ukrajini, zaključio je Jandroković.(N1)