Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bivšem HDZ-ovom načelniku manja kazna za silovanje jer je – odlikovani branitelj

Visoki kazneni sud smanjio je kaznu za silovanje mještanke bivšem HDZ-ovom načelniku općine Lasinja Željku Prigorcu jer je branitelj.U njoj stoji da se djelomično prihvaća žalba optuženog Prigorca te se prvostupanjska presuda kojom je osuđen na dvije godine zatvora preinačuje na kaznu zatvora od jedne godine i šest mjeseci. Prvostupanjska presuda izrečena mu je u veljači prošle godine nakon što je Županijski sud u Karlovcu utvrdio da je “uporabom sile bez pristanka žrtve izvršio spolni odnos te time počinio kazneno djelo protiv spolne slobode silovanjem”.

Dakle, Prigorcu je kazna od dvije godine zatvora za silovanje mještanke na lokalnoj zabavi smanjena za pola godine. Pored toga, na slobodu može izaći nakon dvije trećine odslužene kazne.

Na prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora žalili su se i državni odvjetnik i optuženi Prigorac. Državni odvjetnik je tražio da se Prigorca kazni većom zatvorskom kaznom, no sudsko vijeće Visokog kaznenog suda, u sastavu predsjednik vijeća Željko Horvatović te suci Marijan Bitanga i Marija Balenović, odlučio je bivšem HDZ-ovu načelniku smanjiti kaznu i to zato što je bio branitelj, prenosi Index.

“S pravom optuženik u žalbi tvrdi kako mu je prvostupanjski sud izrekao prestrogu kaznu za počinjeno kazneno djelu, jer je jednu okolnost neosnovano cijenio otegotnom (kritičnost prema počinjenom kaznenom dijelu, a još jednu uopće nije uzeo u obzir kao olakotnu, iako je trebao (odlikovani sudionik Domovinskog rata)”, navodi Visoki prekršajni sud u presudi.

Sud dalje navodi da se njegova kritičnost prema počinjenom djelu na sudu u odnosu na njegovo prethodno priznanje djela ne može tumačiti kao otegotna okolnost jer je poricanje djela njegovo zakonsko pravo. Pa se Sud ponovno vraća na njegov braniteljski status.

“Također je nesporno da je prvostupanjski sud u kontekstu odredbe članka 47. KZ/11 propusti o okviru prijašnjeg počiniteljevog života olakotnim vrednovati njegovo sudioništvo u Domovinskom ratu, za što je i višestruko odlikovan, koja okolnost je izrijekom i naznačena u optuženikovim osobnim podacima u izreci presude.” (N1)