Aktualno Gastro Magazin

Bundevaste kifle

Probajte bundevaste kifle iz Gorskog kotla!

Vrbovsko je ovaj vikend u znaku Bundevijade, a mi danas iz Vanjinog Gorskog kotla izdvajamo recept za pripremu bundevastih kifli.
“U Vrbovskom u Gorskom kotaru već dugi niz godina se održava manifestacija Bundevijada. Ako niste do sada, obavezno morate posjetiti Vrbovsko jer će vas rapsodija jesenskih okusa, mirisa i boja začarati. Naravno, kako samo ime kaže, glavni lik je bundeva, a jela od bundeve koja se tamo mogu kušati zadovoljit će svako nepce. Slana i slatka jela, zimnica, rezanci, špageti, ulja, brašno, što god zamislite, pronaći ćete u Vrbovskom na Bundevijadi.

Kako i sama sudjelujem s učeničkom zadrugom koju vodim u našoj školi, uvijek sam u potrazi za zanimljivim receptima od bundeve. Tako sam kod prijateljice Sanje pronašla recept za bundevaste kifle. Najprije su me oduševile izgledom jer su tko predivno žute, a onda i okusom jer su odlične.” – poručila je na svom gastro blogu Vanja.

Sastojci za bundevaste kifle:
700 g glatkog brašna
40 g svježeg kvasca
2 dl mlakog mlijeka
1 žličica šećera
6 grama praška za pecivo
300 g pirea od bundeve (muškatna tikva je aromatična no možete koristiti i neku drugu)
1 žličica soli
1 jaje

Za premazivanje:
130 g maslaca
1 jaje
sjemenke buče
krupna sol
sezam

Postupak:
Najprije pripremite pire od bundeve. Operite, očistite od sjemenki i narežite na kriške ili komade te ispecite u pećnici na nekih 170 stupnjeva. Nemojte guliti koru nego pecite s korom. Gotova je kada omekša. Ostavite da se prohladi i žlicom sastružite meso bundeve. Izradite štapnim mikserom u glatku smjesu.
U toplo mlijeko razmrvite kvasac i dodajte žličicu šećera. Ostavite da se aktivira.

Pomiješajte prosijano glatko brašno s aktiviranim kvascem, dodajte jaje, sol, prašak za pecivo i pire od bundeve. Umijesite glatko tijesto, prekrijte krpom i ostavite da naraste. Nakon nekih 30 do 40 min podijelite tijesto u 6 ili 8 dijelova. Svaki dio oblikujte u lopticu. Maslac podijelite na 5 ili 7 dijelova, ovisno koliko imate loptica tijesta. Mora biti sasvim mekan da se lijepo maže. Svaku lopticu tijesta razvaljajte i namažite maslacem. Takve “palačinke” slažete jednu na drugu. Posljednju nije potrebno mazati. Tako složeno tijesto prekrijte krpom i neka odmara sat vremena. Razvaljajte tijesto u veliki krug. Razrežite ga na 16 ili 20 dijelova, trokuta. Svaki trokut umotajte u kiflu rolajući od šireg kraja prema vrhu trokuta. Slažite ih na pleh na masni papir. Prekrijte krpom i neka stoje još 30-ak min.
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Kifle premažite umućenim jajetom i pospite bučinim sjemenkama i krupnom solju. Možete staviti i sezam. Kifle se peku 15-20 min dok ne porumene. Dobar tek! (gorskikotao.com)