Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grmoja ne odustaje: “Nema povlačenja unatoč zastrašujućim izjavama premijera!”

Mostovac Nikola Grmoja ne odustaje od svoje misije da istjera na čistac sve aktere afere u Ini. Na novo saslušanje pred Antikorupcijskim vijećem pozvao je bivše članove Uprave Ine, a poziv je ponovno uputio i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i bivšem ministru Tomislavu Ćoriću.“Nema odustajanja unatoč udarima sa svih strana, nema povlačenja unatoč zastrašujućim izjavama premijera koji najavljuje istragu nad oporbom zbog Antikorupcijskog vijeća.

Za idući utorak sam sazvao novo saslušanje na koje sam pozvao članove Uprave INA-a: Niku Dalića, Barbaru Dorić, Darka Markotića, Ivana Krešića i Davora Mayera, ali i premijera Plenkovića i bivšeg ministra Ćorića koji su nadređeni članovima Uprave.

Nastavljamo odlučno i fokusirano dok do kraja ne rasvjetlimo ulogu Vlade u korupciji, ali i veleizdaji oko gašenja sisačke rafinerije i preusmjeravanju hrvatske nafte u Mađarsku”, poručio je Mostovac na Facebooku.Podsjetimo, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak je ponovio kako je važno da se rasvijetli afera s plinski biznisom u Ini te odbacio tvrdnje oporbe da je za aferu kriva Vlada i HDZ, rekavši da oporba “udruženo pjeva pjesmice” i u udruženoj operaciji pokušava srušiti Vladu.

Zbog nezakonitosti u prodaji plina u Ini uhićene su u ponedjeljak još dvije osobe.

U ranijoj akciji zbog štete Ini od milijardu kuna uhićen je bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, suvlasnici tvrtke OMS Upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak te direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Damir Škugor i dalje je u istražnom zatvoru, dok je ostalih četvero pušteno da se brani sa slobode.(N1)