Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Srića objasnio zašto je i dalje veliki broj smrti

Nakon gotovo dvije godine teške borbe s COVID-om, novim sojevima, obvezno-neobveznim cijepljenjem, izolacijama, stotinama umrlih i onih koji su preživjeli, ali s teškim posljedicama – u Hrvatskoj danas COVID pratimo povremeno, sa suhim statistikama. Tako su u posljednja 24 sata zabilježena 43 nova slučaja, ukupno malo više od 4000 zaraženih. Na bolničkom je liječenju 521 pacijent, 15 ih je na respiratoru, a 15 je i umrlih. Kakvo je stanje vezano uz COVID-19 u emisiji HRT-a Studio 4 govorio je pulmolog dr. Saša Srića.Svjedoci smo dvije godine pandemije COVID-a 19 i živim s njim. COVID-19 pandemija nije nestala, rekao je u pulmolog Saša Srića gostujući u Studiju 4.

– Prisutna je u nešto blažem obliku, no ne smijemo zaboraviti da je virus oko nas, da virus postoji da se s njim susrećemo svakodnevno. Ovaj soj omikrona uz više podvarijanti je blaži oblik bolesti. No ne smijemo zaboraviti kako dolazi jesensko razdoblje, zatvaranje u prostor i kada ćemo imati veći broj hospitalizacija. Činjenica je da omikron najčešće zahvaća gornji respiratorni trakt, a rjeđe pluća s razvojem u teški oblik s kojim pacijenti završe na respiratorima, rekao je.

– U razdoblju kad smo imali puno zarazniji, puno opasniji i klinički teži wuhanski soj i delta sojeto su bili pacijenti koji obolijevali i bili hospitalizirani i dominantno umirali zbog respiracijske insuficijencije koja je bila uzrokovana teškim upalama pluća te smo imali veliki broj umrlih. Danas imamo puno manji broj zaraženih, a brojka umrlih i dalje je velika. Razlog je taj zašto su to dominantno pacijenti koji ovaj puta većim dijelom ne umiru od COVID-a nego s COVID-om. To su pacijenti starije životne dobi, imunološki kompromitirani, pacijenti koji dominantno dolaze u bolnice zbog praktički sasvim druge priče – zbog akutnog srčanog udara, moždanog udara, prijeloma i koji moraju biti hospitalizirani i koji nemaju simptome COVID bolesti. No testiranjem, što se u bolnicama mora raditi, pacijentima se utvrdi da je riječ o COVID pozitivnim i oni onda moraju biti primljeni na odjel i zbog toga se to događa, istaknuo je.

– Pozivam još jednom sve starije sugrađane i sugrađanke od 60 godine života, imunokompromitirane, sve korisnike umirovljeničkih domova, da se cijepe s trećom ili četvrtom (drugom docjepnom dozom) kako bi se zaštitili od težeg oblika bolesti, hospitalizacije i smrti. Ono što je bizarno, vezano uz cijepljenje,da je odaziv za prvu dozu cijepljenja praktički stao prije par mjeseci. Na dnevnoj razini broj cijepljenih prvom dozom je manji od 10. U ovom trenutku imamo manje od 60% procijepljenosti ukupne populacije. Kada bi ta brojka išla preko 80-85% imali bi puno bolju i zahvalniju populaciju, objasnio je Srića.

Ima i pacijenata s upalom pluća

Naglasio je da im i sada pacijenata s upalom pluća, no da je to u odnosu na prošlu godinu drastično manji broj pacijenata.

– Pacijenata s upalom pluća, odnosno donjim dijelom dišnog sustava je oko 10%. Kod ovog soja dominiraju simptomi koji zapravo nalikuju prehladi ili virozi. no svaki pacijent koji ima simptome povišene tjelesne temperature, grlobolje, kašlja treba se testirati jer je sve COVID-19 dok se COVID-19 ne isključi, rekao je.

– Sigurno među ukupnom populacijom imamo najmanje 20% COVID-19 pacijenata koji nemaju simptome odnosno asimptomatskih. Zato se sugerira svakome tko razvije simptome koji mogu upućivati na virus da se testira. Asimptomatski zaista nemaju potrebe za testiranjem, dodao je Srića.

Mogu li se dogoditi neugodna iznenađenja s COVID-om ove zime?

– Definitivno je ovo virus koji nas nikad ne smije ostaviti uspavanim. Moramo stalno biti budni, vjerujemo i nadamo se, barem prema pokazateljima, ovaj omikron barem nekakav “spas” jer je to virusom bez obzira na sve svoje podvarijante, pokazao da ne izaziva težu kliničku sliku. ako neće doći do mutacije virusa u neki teži oblik, vjerujemo da ćemo ići nekakvim laganim korakom prema kraju pandemije. Nemojmo doći do cilja, kao što je i rekao predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije, dok nismo prošli crvenu crtu, istaknuo je.

– Pridržavajmo se epidemioloških mjera koliko je moguće, cijepimo se i vjerujemo da će doći trenutak kada ćemo proglasiti kraj pandemije. Briga za vlastito zdravlje mora ostati na prvom mjestu neovisno o ukrajinskom ratu, inflaciji. To jesu veliki problemi, no zdravlje mora biti i ostati najveće bogatstvo i moramo brinuti prije svega sami za sebe, a samim time i za naše bližnje, rekao je završno Srića.(hrt)