Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

‘Znamo kako su izveli napad na mostu. Bombe su skrivali na paletama s folijom, bile su i u EU‘

Osam osoba uhićeno je zbog napada na Krimski most protekloga vikenda, javljaju ruski mediji

Osam osoba uhićeno je zbog napada na Krimski most protekloga vikenda, a ruske sigurnosne službe imenovale su visokog dužnosnika iz Ukrajine kao organizatora napada, javlja ruska državna agencija Tass.

  • Federalna služba sigurnosti (FSB), zajedno s Istražnim odborom, utvrdila je da je organizator terorističkog napada na Krimski most Glavna obavještajna uprava ukrajinskog ministarstva obrane, njezin šef Kirilo Budanov, djelatnici i agenti. Vezano za kriminalističku istragu priveli smo petero državljana Rusije te troje državljana Ukrajine i Armenije koji su sudjelovali u pripremanju zločina, navodi se u priopćenju FSB-a.

FSB tvrdi da je eksploziv zbog kojega se srušio dio mosta poslan iz Odese kroz Bugarsku, Gruziju i Armeniju.

Tass izvještava da je teret u kojemu su bili eksplozivi poslan neregistriranoj tvrtki na Krimu.

  • Eksplozivna naprava je bila kamuflirana u rolama s građevinskom polietilenskom folijom na 22 palete ukupne težine 22.770 kilograma, stoji u priopćenju FSB-a.

Režimski medij RIA Novosti piše kako je teret početkom kolovoza poslan iz luke Odesa u bugarski grad Ruse i to prema ugovoru između kijevske tvrtke Translogistic UA LLC i bugarske Baltex Capital SA.

Teret je iz Bugarske otpremljen prema gruzijskoj luci Poti, a zatim prema Armeniji. RIA izvještava kako su u transportu sudjelovali državljani Ukrajine Curkalo Mihail Vladimirovič, Kovač Denis Olegovič i Solomko Roman Ivanovič, državljanin Gruzije Inosaridze Sandro, broker kodnog imena ‘Levan‘ te armenski državljanin Artur Terchanyan.
Od 29. rujna do 3. listopada na terminalu Transalliance u Erevanu obavljeno je carinjenje tereta prema pravilima EAEU i izmjena dokumenata. U tom je trenutku, piše RIA, pošiljatelj LLC “GU AR GROUP” (Armenija, Alaverdi), a primatelj LLC “Leader” (Moskva).

Na kamionu DAF registriranom u Gruziji, teret je prešao rusko-gruzijsku granicu 4. listopada na kontrolnoj točki Gornji Lars, a dva dana kasnije isporučen je i istovaren u veleprodajnoj bazi u armenskom Armaviru.

Dana 7. listopada uz pomoć Solomka, državljanina Ukrajine Vladimira Vasiljeviča Zloba i još petorice ruskih državljana ponovno su promijenjeni dokumenti za teret. Kao pošiljatelj je navedena tvrtka TEK-34 LLC iz Uljanovska, a kao primatelj nepostojeća tvrtka na Krimu.

  • Istog dana palete su utovarene u kamion ruskog državljanina Jusubova Mahira, rođenog 1971. godine, koji je krenuo prema Simferopolju, a 8. listopada 2022. u 6.03 sati došlo je do eksplozije prilikom prelaska Krimskog mosta, rečeno je iz FSB.

Kretanje tereta duž cijele rute kontrolirao je zaposlenik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, koji se sudionicima u shemi predstavio kao “Ivan Ivanovič”. Za koordinaciju akcija koristio je virtualni anonimni broj, kao i telefon registriran na stanovnika Kremenčuga, Sergeja Andrejčenka.

Rano ujutro 8. listopada kamion je eksplodirao na Krimskom mostu, nakon čega se zapalilo sedam spremnika s gorivom vlaka koji je prolazio. Djelomično su se urušila dva kolska raspona, no nosači luka mosta nisu oštećeni. Četvero ljudi je poginulo, podsjećaju RIA Novosti. (jutarnji.hr)