Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Oporba: Udžbenici su trebali biti tema redovite sjednice, a ne vladine uredbe

Pojedini oporbeni zastupnici kritizirali su način na koji je Vlada početkom ljeta uredbom povećala faktor za izračun cijene udžbenika za osnovnu i srednju školu, poručivši da je bilo vremena da se o tom pitanju rasprava povede na redovitoj saborskoj sjednici.
Uredbu je Vlada donijela temeljem zakonske ovlasti da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, a uslijed globalne gospodarske situacije zbog koje su uvećani svi troškovi proizvodnje udžbenika, ponajviše cijena tiska.

Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Stipe Mamić rekao je podnoseći Izvješće o uredbi da je Vlada trebala intervenirati u Zakon u udžbenicima koji ne propisuje mogućnost povećanje cijene udžbenika.

  • U to vrijeme Sabor nije zasjedao pa je vlada 21. srpnja donijela uredbu kako bi se cijene uskladile s gospodarskim kretanjima, objasnio je.

Glasovac: Inflacija se nije dogodila u jednom danu

No, Sabina Glasovac iz Kluba zastupnika SDP-a upozorila je da je ključno pitanje to što je Hrvatski sabor zasjedao do 15. srpnja 2022. a Vlada je samo pet dana kasnije donijela uredbu.

Iako se slaže s obrazloženjem da su cijene troškova proizvodnje rapidno poletjele u nebo, naglasila je da se inflacija nije dogodila u jednom danu jer još u siječnju iznosila 5,7 posto.

Vladajućima je zamjerila što danas o tome raspravljaju ‘post festum’ iako se moglo raspraviti krajem lipnja ili početkom srpnja, a nije ni mala intervencija u proračun ministarstva jer su se sredstva povećala sa 158 milijuna na 181 milijun kuna.

  • Iako je Ustavna ovlast Sabora da dio svoje je nadležnosti prebaci na vladu dok nema zasjedanja nije dobro da se takve stvari rade ciljano da se izbjegne rasprava, poručila je.

Saboru je predstavljen i prijedlog zakona o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskoga sabora, ali uz upozorenje oporbe prema kojem treba otkloniti svaku a mogućnost da se taj institut zloupotrebljava radi izbjegavanja saborske rasprave.

Riječ je o redovitom produljenju ovlasti koje Vladi omogućavaju da uredbama uređuje pojedina pitanja tekuće gospodarske politike, osim izmjena državnog proračuna i propisivanja poreza te onih pitanja koja prema Ustavu može uređivati samo Hrvatski sabor.

  • Ta ovlast Vlade prema važećem Zakonu prestaje u ustavnom roku od godinu dana, odnosno 10. prosinca pa se predlaže produljenje te ovlasti za iduću godinu, rekao je u ime predlagatelja državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Sanjin Rukavina.

Nađ: Prijedlog nije sporan ali ne želim da se izbjegava saborska rasprava

Vesna Nađ iz Kluba zastupnika Socijaldemokrata rekla je da prijedlog zakona nije sporan i da će ga podržati ali ne želi da se izbjegava saborska rasprava.

Glasovac je rekla da treba otkloniti svaku mogućnost da se taj institut zloupotrebljava te da se tempira donošenje uredbi izvan zasjedanja kako bi se izbjegavala saborska rasprava, poput slučaja o udžbenicima.

Anita Pocrnić Radošević (HDZ) rekla je da svake godine Sabor raspravlja o takvim prijedlogu, a lani su pojedini zastupnici izrazili bojazan da će Vlada ovlasti iskoristiti za uvođenje obveze cijepljenja ali to se nije dogodilo. (hrt.hr)