Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nezapamćen skandal na dalmatinskom otoku: zaposlenici Europske komisije bespravno grade tik do mora! Evo kako investitori opravdavaju sporni projekt u tihoj vali

Na svim našim otocima, kao i na priobalju, nerijetko caruje bespravna gradnja koja uništava dragocjeni prostor kojim bi se svi trebali dičiti.

Na otoku Hvaru u tom se kontekstu spominje podizanje kuće u uvali Basina – Rosohotnica, čiji investitori su Slovaci Pavol Virág i Katarina Stöhrová s trenutnim prebivalištem u Bruxellesa, gdje rade u Europskoj komisiji.

  • Zanimljivo je da Pavol Virág radi u uredu Věre Jourove, potpredsjednice Komisije i povjerenice za vrijednosti i transparentnost. Na spomenutoj hvarskoj lokaciji je izgrađena kuća na kat, ali prema mojim informacijama, bez građevinske dozvole – tvrdi Mihael Hribar, bivši odvjetnik iz Zagreba, koji kaže da se za taj slučaj “zainteresirao isključivo kao legalist”, pa je o svemu e-mailom obavijestio povjerenicu Jourovu, predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, i Ured predsjednika Republike Zorana Milanovića.
  • Odgovor samo dobio samo od Renate Nikolay iz ureda potpredsjednice Komisije sa stavom da “Europska komisija nema nadležnost pojedincima intervenirati u nacionalni upravni ili pravni postupak” te da zato svoje pitanje uputim nacionalnim vlastima. No, raspolažem saznanjem da je gospodin nadležnima službama objasnio da odustaje od daljnje gradnje nešto katova. Miislim da je to samo privremeno – veli Hribar.

Međutim, još ranije je na temelju prijave jedne zagrebačke odvjetnice postupala Građevinska inspekcija iz Splita koja je lani utvrdila da se radi o “izvođenju građevinskih radova bez akta kojim se odobrava građenje, te je pokrenut upravni inspekcijski postupak”.
Dolaskom u Basinu odmah nam je rečeno da je tu “teško naći tri susjeda, a da svi međusobno komuniciraju i surađuju” i da nam nitko neće ništa službeno reći, jer strahuju da im netko nakon toga ne napravi štetu, budući da se radi o “sezonskom naselju”.

Dio naših sugovornika se začudio zašto se vlasnike zemljišta prijavljuje, nisu ni znali da nema dozvolu za radove, te dodaju da su pozitivno reagirali kada su bili upozorenu na neodgovarajući pristup u izgradnji usputnog zida. Investitori su, kako doznajemo, od dotadašnjeg vlasnika, hrvatskog državljanina, kupili zemljište od oko 300 četvornih metara i postojeću, legaliziranu prizemnicu od 53 kvadrata, sve smješteno u trećem redu od mora.

U kući trenutno nema nikoga, a u Informacijskom sustavu prostornog uređenja vidljivo je da je od hvarske Ispostave Upravnog odjela za graditeljstvo Županije splitsko-dalmatinske zatražena građevinska dozvola za rekonstrukciju građevine stambene namjene (povremeno stanovanje) na temelju zahtjeva od 27. srpnja 2021. godine. No, taj postupak je obustavljen 3. svibnja ove godine.

Za isti projekt u Hvaru je 29. srpnja pokrenut je novi postupak ishođenja građevinske dozvole, predmet je u obradi i zasad nema zabilješke da je prikupljena sva potrebna dokumentacija. Da je postupak u tijeku potvrdio je i Jurica Miličić, voditelj Ispostave, s napomenom da je zahtjev za izdavanje dozvole u ime investitora podnio Almaz Sarajlić iz Zaprešića, ovlašteni projektant i opunomoćenik investitora.

Prema tome, u ovom slučaju će se nadalje postupati sukladno činjenicama utvrđenim od strane inspekcije i upravnog tijela nadležnog za graditeljstvo, a što će biti s građevinom koja bi uz prizemlje i kat očito trebala imati i potkrovlje tek će se vidjeti.

Spomenuti projektant Sarajlić na naša pitanja odgovara da je izrađen idejni projekt rekonstrukcije, na koji su ishođene sve potrebne suglasnosti, a zahtjev je upućen 27. prosinca 2019. godine.

  • U narednom razdoblju se mijenjao oblik građevne čestice, gdje je investitorima s obje strane oduzeta određena površina za put, a koliko god su se trudili ubrzati izradu projekta bili su spriječeni birokratskim procedurama. Glavni projekt za ishođenje građevinske dozvole je predan i dopunjavan nekoliko puta, da bi na kraju od njih bilo zahtijevano da odustanu od prvog zahtjeva i podnesu novi.

Dopunjavanje zahtjeva za građevinsku dozvolu je trajalo čak oko godinu i pol, otprilike svakih pola godine stizao je poneki dopis. Bilo je izgovaranja na godišnji odmor, bolovanja, preveliki broj predmeta… A investirori su morali nešto poduzimati, jer je trošna prizemnica kupljena armiranobetonske ploče zbog čega je prokišnjavala.

Prema tome, da je administracija bila brža svega ovoga nije bilo – smatra projektant.
Kontaktirali smo i investitore koji sve navedeno potvrđuju, a Virág i Stöhrová odbacuju bilo kakvu optužbu za korupciju o kojoj govori bivši odvjetnik Hribar i dodaju:

  • Mi smo kao naivni i entuzijastični stranci krenuli smo u rekonstrukciju 2020. godine vjerujući da je nadgradnja postojeće legalne zgrade, tim više što smo već imali lokacijsku dozvolu, automatska i da je samo treba formalizirati. Taj je proces bio u tijeku i nažalost je dugo trajao zbog administrativnih problema koji nisu bili povezani s nama ili našim projektom, a nad kojima nismo imali ovlasti.

Prema njihovim riječima, nakon postupanja građevinskih inspektora shvatili su pogrešku i obustavili daljnje radove. Kako tvrde, susjedi su se u prvom postupku složili s njihovim projektom pa vjeruju da će ipak “ostvariti san o malom obiteljskom utočištu i mirnom suživotu sa svima u lijepom kutku Hrvatske”. (slobodnadalmacija.hr)