Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden: Svjedočenje i video o napadima na Kapitol poražavajući

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su svjedočenje i video sa saslušanja Odbora 6. siječnja, na kojima su kongresni čelnici prikazani u napetim telefonskim razgovorima s dužnosnicima Pentagona i Bijele kuće za vrijeme napada na Kapitol, bili “poražavajući”.Biden je razgovarao s novinarima tijekom zaustavljanja u prodavaonici sladoleda u Oregonu dok je vodio kampanju za Tinu Kotek, koja se natječe za guvernerku Oregona.

“Mislim da su svjedočenje i video zapravo poražavajući i dao sam sve od sebe da ne komentiram”, rekao je Biden.

Biden kaže da ne bi dalje komentirao rad Odbora 6. siječnja (nazvanog po datumu kada se dogodio napad) jer ne želi da ga se doživi kao da utječe na glavnog državnog odvjetnika, što, kako je rekao, ne čini.

Neke od video snimaka potječu od obitelji predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi koja je tog dana bila na Kapitolu. Jedna snimka prikazuje kalifornijskog demokrata u razgovoru s republikanskim potpredsjednikom Mikeom Penceom.

“Kad sam razgovarala s njim, rekla sam: ‘Tako se bojim za tebe što si još uvijek u Kapitolu’”, rekla je Pelosi u subotu tijekom govora na poljoprivrednom događaju u San Franciscu.

Pence je odgovorio da tajna služba misli da će privući više pozornosti ako on i njegova pratnja napuste Kapitol, rekla je Pelosi. “Bog zna što bi se moglo dogoditi da je ta pratnja otišla tamo”, dodala je.

Odbor Zastupničkog doma koji istražuje napad pristaša Donalda Trumpa 6. siječnja 2021. jednoglasno je u četvrtak izglasao sudski poziv bivšem predsjedniku, što je potez koji bi mogao dovesti do kaznenih prijava ako se ne odazove.

Saslušanje je uslijedilo nakon što ih je održano već osam ove i jedno prošle godine.

U četvrtak nije bilo svjedoka uživo, ali je vijeće predstavilo svjedočenje snimljeno videovrpcom kako bi izgradilo slučaj da su Trumpovi napori da poništi poraz na predsjedničkim izborima u studenom 2020. predstavljali nezakonito ponašanje koje daleko nadilazi normalnu politiku.

Glasovanje odbora u četvrtak možda je bilo njegovo posljednje javno djelovanje prije kongresnih izbora 8. studenog koji će odrediti hoće li Bidenovi demokrati i daljei kontrolirati Zastupnički dom i Senat.(N1)