Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Erdogan zahvalio Hrvatskoj, Kosovu i brojim državima na izrazima sućuti, ali BiH nije ni spomenuo

Ukupno je 41 rudar poginuo, a 11 ih je ozlijeđeno u eksploziji u rudniku ugljena na sjeveru Turske

Ukupno je 41 rudar poginuo, a 11 ih je ozlijeđeno u eksploziji u rudniku ugljena na sjeveru Turske, izjavio je u subotu predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, nakon završetka dvadeseterosatne operacije spašavanja, kada je pronađen i zadnji nestali.

Do eksplozije je došlo na dubini od oko 300 metara, dok je u rudniku bilo oko 110 radnika, od kojih je 49 radilo u takozvanoj “rizičnoj zoni”, između 300 i 350 metara dubine. Ukupno je 58 radnika uspjelo samo izići iz rudnika nakon eskplozije, nakon čega je pokrenuta akcija potrage i spašavanja preostalih 52 rudara. Veći dio ozlijeđenih rudara pretrpio je ozbiljne ozljede, osim jednog koji je ubrzo otpušten iz bolnice.

  • Naš prioritet bili su rudari u oknu – kazao je Erdoğan, koji je i osobno posjetio grad Amasru pored kojeg se nalazi rudnik.
  • Konačno smo došli i do posljednjega, koji je također preminuo, čime je ukupan broj mrtvih narastao na 41.

Turski predsjednik obećao je kako će zaustaviti nesreće u rudnicima u Turskoj, gdje je 2014. poginuo 301 rudar u eksploziji pored Some. “Ne želimo vidjeti nikakve manjkavosti niti nepotrebne rizike”, poručio je Erdoğan i kazao kako će istraga pokazati hoće li itko trebati odgovarati za eksploziju u petak.

U nedjelju, bosanskohercekovački mediji su se požalili zbog neobičnog propusta Erdoğana, koji je na Twitteru zahvalio svim državama koje su izrazile svoju sućut Turskoj zbog poginulih u nesreći. Naime, dok su se u njegovoj objavi pojavile zastave svih država koje su dale podršku Turskoj, uključujući i Hrvatsku, pa čak i Kosovo, u objavi je izostala zastava Bosne i Hercegovine, iako su sva tri člana predsjedništva uputili izraze sućuti Turskoj i turskom narodu. (jutarnji.hr)