Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kako se riješiti kovanica prije prelaska na euro, ali bez troškova naknade?

Kako se na što jednostavniji način riješiti kovanica kuna i lipa prije uvođenja eura? Mnogi od nas imaju običaj odlagati sitniš u posebne posude, kasice ili teglice. Do kraja godine trebalo bi ih se promijeniti u novčanice ili položiti u banke, što znači gnjavažu i čekanje.Prema informacijama koji je dobio portal Lider, od 1. listopada do 31. prosinca 2022. sve poslovne banke u Hrvatskoj omogućit će svim građanima polog kovanica i novčanica kuna na račune bez naplate naknade.

Naime, kako su odgovorili u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), regulator se „dogovorio“ s poslovnim bankama da se povodom uvođenja eura svim građanima, slobodno tumačeći, osigura što „bezbolnija“ konverzija. Tim više što se polaganje kovanica na račune ili zamjena kovanica u kune itekako plaća i to po nemalim naknadama.

A koliko ta naknada iznosi, ovisi o banci, u nekim je bankama polog kovanica iznosio 10 posto iznosa, a u nekim tek jedan posto, ako ste klijent, a naknadu za pretvaranje kovanica u papirnati novac ima čak i FINA.(N1)