Aktualno Hrvatska

Plenković u Saboru podnosi izvješće o radu Vlade

Premijer Andrej Plenković danas će Hrvatskom saboru podnijeti godišnje izvješće o radu svoje Vlade, dan uoči šeste godišnjice otkako je ušao u Banske dvore i preuzeo izvršnu vlast.
Predsjednik Vlade obvezan je jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, Saboru predstaviti Vladino, odnosno “izvješće o stanju države i nacije”.

Pojedinosti Izvješća, koje premijer podnosi usmeno, nisu poznati, no za očekivati je da će podsjetiti na ključne događaje u proteklih godinu dana te izazove s kojima se Vlada suočila s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, inflaciju, energetsku krizu, pandemiju Covida-19.

Očekuje se da će Plenković podsjetiti na dva paketa Vladinih mjera usmjerenih pomoći građanima i gospodarstvu, prvi vrijedan oko pet milijardi kuna i drugi od 21 milijardu kuna. Vjerojatno će spomenuti i pripreme za uvođenje eura od 1. siječnja 2023. te pripreme za ulazak Hrvatske u schengenski prostor koje se također očekuje početkom iduće godine.

Mogao bi se osvrnuti i na gospodarske pokazatelje, rast BDP-a od 7,7 posto u drugom tromjesečju, uspješnu turističku sezonu, udvostručenje prognoza rasta za hrvatsko gospodarstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te podizanje investicijskog rejtinga Hrvatske.

Premijer može govoriti do sat vremena, a replike zastupnika nisu dopuštene. Nakon njega o Izvješću mogu govoriti samo predstavnici klubova, ne i zastupnici pojedinačno. Predstavnici klubova, njih 16, mogu govoriti do 20 minuta, a nakon izlaganja klubova premijer ima pravo na 20-minutno završno izlaganje.

Prije nego što u podne premijer Plenković podnese izvješće Vlade, predstavnici klubova zastupnika će na početku sjednice u 10.30 sati iznositi stajališta o temama po slobodnom izboru.

Izvan plenarne sjednice danas se sastaje i saborsko Antikorupcijsko vijeće koje bi trebalo saslušati bivše članove Uprave Ine o načinu upravljanja tom kompanijom. Na saslušanje Vijeća pozvani su također premijer Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, no oni su ranije poručili da se neće odazvati pozivu.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) optužio je vladajuće da su plenarnu sjednicu Sabora, koja je izvorno bila planirana za sutra, namjerno pomaknuli na utorak kako bi fokus javnosti skrenuli sa sjednice Antikorupcijskog vijeća na Plenkovićevo izvješće o radu Vlade.

No, iz Sabora su odgovorili da odluka o današnjoj sjednici nema veze sa sjednicom Antikorupcijskog vijeća i kako je to samo još jedan spin Nikole Grmoje, objašnjavajući odluku premijerovim međunarodnim obvezama i godišnjicom Vlade.

  • Ne vidimo nikakav problem, Sabor u utorak počinje rad u 10,30 sati iznošenjem stajališta na slobodnu temu, sjednica Vijeća najavljena je za 11 sati, a premijerov govor u 12 sati, rečeno je Hini koja je tražila komentar Grmojinih tvrdnji.

Objasnili su da je još prošli tjedan, između predsjednika Sabora i Vlade dogovoreno da će premijer u utorak podnijeti Godišnje izvješće, s obzirom na to da u ovom tjednu ima međunarodnih obveza.

Sabor će ovaj tjedan, sutra, raspraviti i Izvješće o mjerama koje je Hrvatska poduzela protiv epidemije bolesti Covid-19 u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2022. te Izvješće o Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2018. godinu.

Za četvrtak planirana je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojima se, među ostalim, nastoji spriječiti neopravdano uzastopno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme, te potpunije urediti rad na izdvojenom mjestu rada, rad od kuće ili rad na daljinu.

Hrvatski sabor tjedan će zaključiti glasovanjem u petak. (hrt.hr)