Aktualno OG sada Ogulin

Mjesec hrvatske knjige obilježava se i u Ivaninoj kući bajke

Mjesec hrvatske knjige obilježava se do 15. studenog i u Ivaninoj kući bajke. Između ostalog, iz Kuće bajke pozivaju sve mlade i one koji se tako osjećaju da pročitaju svoj najdraži bajkoviti odlomak na najčarobnijem mjestu koje znaju: vrhu planine, krošnji stabla, starom dvorcu, bakinom naslonjaču… i potom pošalju snimku čitanja i opis čarobnog mjesta. “Pristigle radove ćemo objaviti, a autore nagraditi prigodnim poklonima.” – poruka je koja stiže iz Ivanine kuće bajke.

U sklopu ove manifestacije u petak, 21. listopada, od 18 sati u Kući bajke bit će govora i o Mladenačkom dnevniku Ivane Mažuranić. Ivana Mažuranić svoj je mladenački dnevnik pisala od 1888. godine do zaruka s doktorom Vatroslavom Brlićem 1891. godine. Njezini dnevnički zapisi danas su svjedočanstvo mladenaštva krajem 19. stoljeća, ali i svijesti o književnim počecima mlade Ivane koja će izrasti u jednu od najpoznatijih književnica Hrvatske. Više o njezinim dnevničkim zapisima reći će Sanja Lovrenčić, koja je zapise i predstavila široj javnosti u knjizi “Dobro jutro, svijete!”, objavljenoj 2010. godine.

U prostoru Kreativne sobe postavljena je i izložba s odabranim citatima iz  “Knjige omladini” Ivane Brlić-Mažuranić. Ovo manje poznato djelo naše Ogulinke objavljeno je 1923. godine, a teme koje je obradila dijelom izlaze iz današnjih okvira adolescentske književnosti. Knjiga započinje esejom Omladini o idealima, u kojem autorica artikulira ideale koje želi “predati” čitateljima: domoljublje, poštenje, sućut, stvaralaštvo i ljepota.

Više detalja o obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige u ovoj gradskoj ustanovi možete pronaći ovdje.