Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajina ograničava opskrbu strujom zbog ruskih napada

Vojni porazi u Ukrajini, traljava mobilizacija i unutarnji politički sukobi. Postavlja se pitanje koliko sve to utječe na poziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Za sada je njegova vlast sigurna, no rizici postoje. Ponajprije ako mu zaprijeti potpuni poraz u okrutnom ratu. Izvanredno je stanje proglasio u anektiranim regijama nakon što su dužnosnici koje je Rusija postavila u Hersonu pozvali civile da napuste određena područja u iščekivanju ukrajinskog napada.

Ukrajina će sutra ograničiti opskrbu strujom diljem zemlje nakon što je Rusija onesposobila još elektrana, rekao je viši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zelenski, koji je rekao ovaj tjedan da je u ruskim napadima pogođeno 30% ukrajinskih elektrana, sastao se s višim dužnosnicima kako bi raspravljali o sigurnosti elektrana i mogućnost zakazivanja energetskog sustava.

  • Sutra, 20. listopada, ograničenja struje bit će provedena u cijeloj Ukrajini. Danas je neprijatelj ponovno uništio objekte za proizvodnju struje, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika ureda predsjednika Zelenskog.
  • Počevši od 7 ujutro do 23 navečer, potrebno je svesti na minimum korištenje električne energije. Ako to ne bude učinjeno, treba se pripremiti na privremene nestanke struje. Ovo su prisilne mjere, napisao je, dodavši da će biti ograničena gradska rasvjeta u gradovima.

Ukrajinska elektroprivreda Ukrenegro kasnije je rekla da će planirana ograničenja struje biti ograničena na četvrtak dok je kao razlog naveden manjak kapaciteta u sustavu.

Ne isključujemo da s početkom hladnog vremena nećemo i češće tražiti vašu pomoć, napisao je Ukrenegro na Telegramu. (hrt.hr)