Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dojava o bombi u robnoj kući u Rijeci lažna

Utvrđeno je da je dojava o postavljenoj bombi u subotu u robnoj kući u središtu Rijeke lažna, izvijestila je primorsko-goranska policija.

Policija je dojavu primila u 11.19 te odmah organizirala evakuaciju kupaca i zaposlenih u robnoj kući.

Protueksplozijskim pregledom cjelokupnog prostora zgrade robne kuće na Korzu utvrđeno je da nema postavljene eksplozivne naprave.

Policija navodi da se nastavlja kriminalističko istraživanje da bi se otkrio onaj tko je dojavio o lažnoj bombi, a riječ je o kažnjivom djelu lažne uzbune.

Ujedno se zahvaljuju građanima na kooperativnosti i strpljenju tijekom provedbe evakuacije.
Zagrebačka policija u četvrtak je zabilježila 22 dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na pet lokacija u Zagrebu, koje su se, nakon temeljite policijske pretrage, pokazale lažnima.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je jučer da je policija učinkovita u otkrivanju lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, dodajući da će policija zatražiti maksimalne kazne za počinitelje takvih kaznenih djela.

Božinović je precizirao da je učinkovitost policije u otkrivanju lažnih dojava iznosila oko 88 posto, odnosno da je od 42 zabilježena takva kaznena djela, riješeno njih 37. Istaknuo je da je riječ o složenim istraživanjima koja uključuju informatičku struku i međunarodnu suradnju, ali i o postupcima koji se “ne zamrzavaju”. (T.V./HRT/Hina)