Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prosvjed odgojitelja u Zagrebu

Preopterećenost i nedostatak odgojitelja, neprimjereni prostori, ugroženost sigurnosti djece, neujednačene plaće, nepoštivanje standarda, razlozi su prosvjeda predškolskih sindikata i udruga koji je na glavnom zagrebačkom trgu u subotu simbolično počeo u 12 sati i 5 minuta.Sindikati i udruge zahtijevaju od Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Cilj toga je, navode, unapređivanje uvjeta rada te rast plaća i drugih materijalnih prava, osiguravanje kvalitetnog rada i stvaranja uvjeta za siguran rast i razvoj djece te osiguravanje mjesta u vrtiću za svako dijete u Hrvatskoj bez obzira na mjesto i socio-ekonomski status roditelja.

Prosvjedom pod nazivom “Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima. Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?!” traže da se poštuje Zakon o predškolskom odgoju, da se u izmjene svih akata uključe ljudi iz prakse, da se Državni pedagoški standard poštuje o cijelosti, da se poštuje Zakon o radu, a sve to se, poručuju, ne može bez uključivanja države. Cijeli članak donosi N1.