Aktualno Gastro Magazin

Ječmena kaša s bundevom i vrganjima

Probajte danas Vanjinu ječmenu kašu s bundevom i vrganjima!

“Nakon neplanirano duge pauze s pisanjem recepata, evo konačno i novog recepta na blogu. Ječmena kaša s bundevom i vrganjima je jelo koje sam pripremala na ovogodišnjoj Bundevijadi koja je održana 8. i 9. listopada u Vrbovskom. Na poziv organizatora da pripremim neko prezentacijsko jelo s bundevom koje će posjetitelji moći degustirati, odlučila sam skuhati ječmenu kašu u koju ću dodati i goranske namirnice poput vrganja i kobasica. Ovo krepko, jesensko jelo je zamirisalo cijelu sportsku dvoranu u kojoj se održava Bundevijada, a brojni posjetitelji koji su kušali, bili su puni riječi hvale (čak i oni skeptični prema ječmu i bundevi). Vjerujte, ječam, bundeva i vrganji se idealno ljube u ovoj rapsodiji okusa.
Ovo varivo sam kuhala oba dana Bundevijade i koristila sam domaći, dimljeni špek i kobasice, namočeni ječam, svježe korjenasto povrće, hokaido tikvu, konzervirani slanutak, grah i rajčicu te vrganje. Sličan recept za varivo od hokaido tikve i ječma je već na blogu, a ovo bi bila jača i bogatija verzija uz dodatak vrganja. Ono što svakako preporučujem kod kuhanja ovog jela je često miješanje jer će time jelo postati kremasto. Ječmenu kašu je potrebno namočiti dan ranije.” – napisala je Vanja na svom blogu Gorski kotao.

Sastojci za ječmenu kašu s bundevom i vrganjima (za 4 osobe):
ulje ili svinjska mast
100 g dimljenog špeka
2 do 3 dimljene kobasice
1 i pol šalica namočenog ječma (šalica od 250 ml)
2 srednje glavice luka
2 režnja češnjaka
četvrt glavice korijena celera (ili pola manje)
3 do 4 mrkve
1 jabuka
pola manje hokaido tikve
1 mala limenka slanutka
1 mala limenka crvenog graha
1 mala limenka bijelog graha
pola male limenke pelat sjeckane rajčice (ili 1 velika svježa rajčica oguljena i nasjeckana)
100 g vrganja (može i zaleđenih ili 2 do 3 šake suhih koje je potrebno namočiti)
sol
papar
žličica mljevene slatke paprike
malo ljutog mljevenog čilija (opcionalno)
1 dl bijelog vina
suha majčina dušica
list peršina
sjemenke bundeve
bučino ulje

Priprema:
Nasjeckajte luk, špek, korjenasto povrće i tikvu (hokaido ne morate guliti, kuha se s korom pa ju samo operite i očistite od sjemenki). U zagrijanu posudu za kuhanje stavite nasjeckan špek i kratko ga popržite. Dodajte masnoću (ovisno koliko je špek pustio svoje masnoće) i stavite nasjeckani luk. Popržite luk do zlatnožute boje pa mu dodajte protisnuti češnjak. Čim češnjak zamiriši dodajte nasjeckanu mrkvu i korijen celera i hokaido tikvu te sve miješajte dok se lagano ne poprži. Možete doliti malo vode.

Zatim dodajte namočeni ječam i miješajte dok se ne obloži povrćem. Dolijte bijelo vino pa kratko prodinstajte uz miješanje dok alkohol ne ispari. Dolijte vode koliko je potrebno da sastojci budu prekriveni i neka lagano krčka uz povremeno miješanje. Kada je povrće malo omekšalo, dodajte kobasice narezane na kolutiće i stavite sastojke iz limenke (slanutak, obje vrste graha te pelat sjeckanu rajčicu). Sada je varivo već gusto pa je potrebno često miješati. Ukoliko volite rjeđe, dodajte još vode. Ogulite i sitno nasjeckajte jabuku pa dodajte u varivo i na kraju stavite vrganje. Kuhajte još 15 do 20 min.
Začinite jelo s mljevenom paprikom i stavite malo čilija ako volite piktno. Na kraju posolite i popaprite pa pospite nasjeckanim listom peršina. Poslužite posuto bučinim sjemenkama i s malo bučinog ulja po vrhu. Dobar tek! (gosrkikotao.com)