Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zavaravanje kupaca? Pakiranja proizvoda sve manja, a cijena ista

Rastuća inflacija itekako tjera kupce da paze što kupuju i koliko troše. No mnogi pritom gledaju samo cijenu, ali ne i količinu. Naime, proizvođači nerijetko posežu za metodom smanjivanja količine proizvoda u već poznatoj ambalaži pa tako za istu cijenu prodaju manju količinu. Takav trend prisutan je posljednjih 10 godina, a najčešće se odnosi na prehrambene proizvode.

 

Okruglih sto grama. Bio je to standard pakiranja čokolade i drugih slatkiša. A onda se taj broj spustio na 80 ili 75 grama. Već dulje, praksa je to s mnogim, posebice prehrambenim proizvodima. To je primijetila većina kupaca.

– Prije su bile obično čokolade od 100 grama, 200 grama i 300 grama. Ove koje su bile 300 grama sad su 280 i tako.

Kava, jogurt, deterdžent – samo su neki od proizvoda čije se pakiranje postupno smanjuje već godinama. Počelo je u prehrambenoj, a onda i u drugim industrijama.

– Proizvođači, naravno, prilagođavaju potrebama potrošača i svoja pakiranja. Na neki način u ovoj situaciji se i kroz smanjenje određenih gramaže proizvoda naravno rade određene uštede na sirovinama, na ambalaži, kaže Zvjezdana Blažić, konzultantica u poljoprivredno-prehrambenoj industriji.

– Potrošači jednostavno ne primijete, misle da su kupili čokoladu od 100 grama kad donese doma onda vidi da je 90, sad je to već došlo i do 70, ali nije više čokolada nego gotovo na svim proizvodima, kaže Ana Knežević, predsjednica Udruge za zaštitu potrošača.

Proizvođači, razumljivo, o tome ne žele javno govoriti. Osim toga, nema tu kršenja zakona, sve je legalno jer je težina prozivoda istaknuta na ambalaži.

– Ja ne bi rekla da je zavaravanje potrošača jer je potrošač isto tako odgovoran i mora gledati je li na ambalaži zaista sve piše i proizvođači apsolutno imaju zakonsku obavezu da ističu sve, smatra Blažić.

Kad su otkrili da kupci ipak lakše prihvaćaju smanjenje gramaže nego poskupljenje, sve drugo bilo je lako. Iako manja količina proizvoda za isti iznos u konačnici nije ništa drugo nego dizanje cijene.(hrt)