Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Zagrebu danas parlamentarni summit Krimske platforme

Zagreb će danas i sutra biti središte diplomacije. U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održat će se prvi parlamentarni summit Međunarodne krimske platforme. Sudjeluju predsjednici 32 parlamenata, među kojima i čelnica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Bit će to jedan od najvećih međunarodnih događaja organiziranih u Hrvatskoj.
Okupit će se 53 delegacije iz 42 države i pet međunarodnih organizacija. Krimska platforma na dva dana Zagreb će pretvoriti u jedno od središnjih mjesta svjetske politike.

Uz Hrvatski sabor suorganizator događaja je ukrajinski parlament, Vrhovna Rada.

Krimska platforma osnovana je u kolovozu prošle godine na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Primarni cilj je kreirati zajednički međunarodni mehanizam kojim bi se odgovorilo na rusku aneksiju Krima. Ovogodišnja invazija na Ukrajinu, pred sudionike Krimske platforme stavila je niz tema.

Sudionicima Krimske platforme videovezom obratit će se i ukrajinski predsjednik. Nakon sastanka bit će donesena zajednička izjava, iza koje će u izražavanju potpore Ukrajini, stati sve zemlje, Krimske platforme. (hrt.hr)