Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zelenski: Samo bi Rusija mogla koristiti nuklearno oružje u Europi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da je jedino Rusija sposobna koristiti nuklearno oružje u Europi.

Zelenski je kritizirao navode ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua u telefonskim razgovorima sa zapadnim kolegama da bi Ukrajina mogla u trenutnom sukobu pripremati uporabu ‘prljave bombe‘, konvencionalnog oružja čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

“Ako netko može koristiti nuklearno oružje u ovom dijelu Europe – to može biti samo jedan izvor – i to je onaj koji je naredio drugu Šojguu da telefonira tu i tamo”, rekao je Zelenski u svojoj večernjoj videoporuci.

Zelenski je dodao da Šojguov ‘telefonski vrtuljak‘ razjasnio situaciju.
“Svatko savršeno dobro razumije. Razumiju tko je izvor svih prljavih stvari koje se mogu zamisliti u ovom ratu”, poručio je ukrajinski predsjednik.
Nakon telefonskih razgovora ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua s kolegama iz Londona, Pariza i Ankare, njegov britanski kolega Ben Wallace opovrgnuo je Šojguove tvrdnje da Ukrajina, uz podršku zapadnih zemalja, planira eskalirati sukob, govoreći o mogućoj uporabi ‘prljave bombe‘ od strane Kijeva. “Ministar obrane opovrgnuo je te tvrdnje i upozorio da se takve tvrdnje ne smiju koristiti kao izgovor za veću eskalaciju”, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane, prenosi Guardian agenciju Reuters.
Tijekom prethodnog razgovora, Šojgu je rekao Wallaceu kako je Rusija zabrinuta da bi se Kijev mogao spremati da uporabi ‘prljavu bombu‘ u Ukrajini, što je tvrdnja koju je također iznio u razgovorima s francuskim i turskim ministrima obrane ranije u nedjelju. Rusija nije objavila nikakve dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju. (jutarnji.hr)