Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zbog bijega kobre zatvoren dio zoološkog vrta u Stockholmu

Osoblje zoološkog vrta Skansen u Stockholmu još uvijek traži kraljevsku kobru koja je pobjegla iz terarija tijekom vikenda i zbog čega je zoo djelomično zatvoren.
Otrovnica koju su nazvali ‘Gospodin Siktajući’, u zoološki je stigla prije nekoliko dana i već je uspjela nestati među žaruljama terarija, zbog čega su joj nadjenuli nadimak Hudini po slavnome mađioničaru.

Na video-snimci koju je snimio jedan od posjetitelja vidi se kako Hudini polagano klizi s grane drveta u svome terariju prema svjetiljci u stropu. Taj dio zoolškog vrta evakuiran je i zatvoren dok se ‘bjegunac’ ne uhvati.

Osoblje zoološkog vrta vjeruje da je zmija sada negdje u stropu odjela za reptile, a nastambu su zatvorili i postavili posebne kamere da bi imali nadzor nad nedostupnim kutovima. Čuvari zooa postavili su ljepljive zamke i posuli brašno ne bi li namamili odbjeglog Hudinija.

  • Neće on izaći vani, jer je vani tako hladno da bi zaspao, rekao je AFP-u direktor zoološkog vrta Skansen Jonas Wahlström.

Smatra da je Houdini imao prednost u odnosu na prijašnje stanare. Naime, osoblje je nedavno zamijenilo lampe na plafonu terarija štednim žaruljama.

  • Stare lampe bile su prevruće, što je držalo zmije podalje, pojasnio je Wahlström.
  • Sada više nije tako vruće pa je Hudini progurao glavu između žarulje i priključka lampe i uspio se provući i umaknuti prema stropu, dodao je.

Jedan od zaposlenika je u šali kazao da je Hudini “pravi nevaljalac” jer u istom terariju zmije borave već 15 godina, a on je stigao nedavno i već je pobjegao.

Kraljevske kobre su po prirodi mirne zmije i malo je vjerojatno da će napasti. Porijeklom su iz južne i jugoistočne Azije i najduže su zmije otrovnice na svijetu.

Njihov glavni plijen su ostale zmije, no ugriz može biti smrtonosan za ljude ako se na vrijeme ne liječi. ( I.Z./HRT/Hina)