Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zelena akcija: Hrvatska u klubu najgorih u borbi protiv zagađenja plastikom

Zelena akcija pozvala je u utorak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom, upozorivši da je Hrvatska u borbi protiv zagađenja plastikom u klubu najgorih.

To je pokazao novi europski izvještaj o napretku država članica EU-a u usvajanju nacionalnih mjera u skladu s obvezama Direktive o plastici za jednokratnu uporabu, priopćila je Zelena akcija.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pozvali su “da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom kako bismo se maknuli iz kluba najgorih te izbjegli plaćanje kazne za moguću povredu prava EU-a”.

Zelena akcija ističe da se u Hrvatskoj zabranjeni artikli još nalaze na tržištu kao posljedica dozvoljenih rasprodaja zaliha.

Napominju da je Europska komisija već opomenula Hrvatsku početkom godine te postoji vjerojatnost da će se ići u postupak zbog moguće povrede prava EU-a. Upozoravaju i da Hrvatska još nije postavila vlastite ciljeve smanjenja potrošnje.

Zelena akcija je kao članica pokreta “Break Free From Plastic” sudjelovala u izradi izvješća koje pokazuje kako je većina zemalja postigla značajan napredak, ali se još uvijek očekuju koraci u smislu političkih ambicija i provedbe zakonodavstva.

Najbolje su prema izvješću u 2021. bile Grčka, Francuska i Švedska, a pridružili su im se Luksemburg, Cipar, Slovenija, Latvija, Danska i Portugal. Zaostaju Finska i Poljska, a pet država članica, uključujući Hrvatsku ne pokazuju dovoljno ambicije.

Izvješće je pokazalo da većina država nije donijela nacionalnu strategiju podizanja svijesti već ju je prepustila proizvođačima plastike. ( M.M./Hina/HRT)