Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Slovenska vlada demantira ruski tvit o prljavoj bombi

Slovenska vlada odgovorila je na nedavni tvit ruskog ministarstva vanjskih poslova u kojem se upozorava da Ukrajina planira prljavu bombu uz objavljivanje fotografije koja potječe iz Slovenije.Vlada u tri poruke objavljene na Twitteru ističe da se radioaktivni otpad u Sloveniji skladišti na siguran način i da se ne koristi za prljave bombe, prenosi agencija STA.

Na jednoj od fotografija, koje je u ponedjeljak objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova, nalaze se prozirne vrećice s radioaktivnim materijalom, s natpisom na slovenskom “radioaktivno”.

Fotografija je vlasništvo Agencije za radioaktivni otpad (ARAO) iz 2010., objavila je slovenska vlada na Twitteru. Također je istaknula da je radioaktivni otpad u Sloveniji sigurno uskladišten i pod kontrolom te se ne koristi za izradu prljavih bombi. Fotografija je korištena kao materijal u stručnim izlaganjima i kao sredstvo za informiranje šire i zainteresirane javnosti.Na fotografiji su detektori dima koji su predmet opće uporabe. Sadrže radioaktivni izvor, ali ne i radioaktivne izvore navedene u tablici ispod fotografije. Fotografija je objavljena bez znanja ARAO-a, objašnjava vlada u trećem tvitu. Više na N1.