Aktualno OG sada Ogulin

„Mladenački dnevnik Ivane Mažuranić: slika autorice i njezina vremena”

Ivana Mažuranić svoj je mladenački dnevnik pisala od 1888. godine do zaruka s doktorom Vatroslavom Brlićem 1891. godine.

Njezini dnevnički zapisi danas su svjedok mladenaštva krajem 19. stoljeća, ali i svijesti o književnim počecima mlade Ivane koja će izrasti u jednu od naših najpoznatijih književnica.

Ivanini dnevnički zapisi predstavljeni su široj javnosti u knjizi „Dobro jutro, svijete!”, objavljenoj 2010. godine, čija je urednica Sanja Lovrenčić.
Sanja Lovrenčić diplomirala je jednopredmetnu povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Književnošću se počela baviti kroz poeziju i prijevode poezije s francuskog i engleskog jezika. Objavila je osam zbirki poezije i napisala niz proznih djela: romana, zbirki kratkih priča i autobiografskih zapisa, a u suradnji s Dramskim programom Hrvatskog radija realizirani su i neki njezini dramski tekstovi. Poseban dio njezina stvaralaštva posvećen je djeci. Napisala je desetak tekstova za slikovnice, objavila nekoliko zbirki priča i dvije knjige igrokaza; za taj dio svojeg rada dvaput je dobila nagradu „Grigor Vitez“. Godine 2005. pokrenula je program za poticanje čitanja Uberi priču! koji se otad kontinuirano izvodi u nekoliko hrvatskih gradova. Osnivačica je, glavna urednica i suvlasnica naklade Mala zvona. Dobitnica je brojnih nagrada za svoj literarni i prevoditeljski rad, pri čemu posebno izdvajamo nagradu „K. Š. Gjalski“ za djelo „U potrazi za Ivanom“ kao najbolji roman 2007. godine.

“Sanju Lovrenčić ugostili smo prošle godine u sklopu projekta Susret s bajkom, koji je i dalje dostupan na našem YouTube kanalu. Povodom Mjeseca hrvatske knjige posvećenog mladima ponovno imamo čast ugostiti je u Ivaninoj kući bajke, gdje će u petak 28. listopada u 18 sati održati predavanje upravo o ovom prvom proznom djelu naše Ivane pod nazivom „Mladenački dnevnik Ivane Mažuranić: slika autorice i njezina vremena”. Sanja Lovrenčić otkrit će nam uobičajena mjesta jednog mladenačkog dnevnika, kao što su to prve ljubavi i potraga za smislom, ali i posebnosti Ivanina dnevnika koja se očituju u dubokom promišljaju svojeg položaja u svijetu u društvu, kao i samog društva s kraja 19. stoljeća u kulturnom i političkom smislu.
Pozivamo sve mlade, one koje se tako osjećaju, ali i one koji žele saznati više o našoj najpoznatijoj sugrađanki da dođu na ovo predavanje i saznaju što sve sadržava ovaj (ne)tipični tinejdžerski dnevnik. Ulaz na predavanje je besplatan” – javljaju iz Ivanine kuće bajke.