Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Završeni pregovori sindikata i Vlade; Plenković: Postignut dogovor

Premijer Andrej Plenković izjavio je večeras nakon višesatnog pregovaračkog sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi da je dogovoreno povećanje osnovice za plaće od 6% s 1. listopada i od travnja za još 2%. Uz to dogovoreno je povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune.
Premijer Andrej Plenković je rekao da su pregovori bili konstruktivni, sadržajni i puni međusobnog razumijevanja i poštovanja.

  • Dogovoreno je da se s 1. listopada osnovica plaća povisi za 6%, a da 1. travnja povećanje bude još 2%. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo i podizanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, i to za ovaj Božić, zatim povećanje regresa s 1500 na 1750 kuna te dara za dijete sa 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora, rekao je Plenković.

Zahvalio je predstavnicima sindikata javnih i državnih službi na kompromisu.

  • Mislim da je to u duhu aktualnih ekonomskih okolnosti, nastojanja Vlade da građanima osigura kvalitetan standard i da pokušamo i kroz ove mjere ublažiti kontekst energetske, prehrambene krize i inflatornih pritisaka s kojima smo suočeni. Socijalni dijalog ćemo nastaviti tako da razgovaramo o Zakonu o plaćama, uredbama koje će se donositi, i da u bilo kojem trenutku Vlada, kao i do sada, bude na raspolaganju predstavnicima svih sindikata, kazao je Plenković.
    Predsjednica Hrvatskog sindikata učitelja Sanja Šprem izjavila je da je nakon konstruktivnog razgovora došlo do značajnog iskoraka od prethodne ponude Vlade RH. Svi sindikati javnih službi ići će s tom ponudom na referendum ili međuizjašnjavanje svojih članova, a neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima referenduma i izjašnjavanja izvijestit ćemo u ponedjeljak kako bismo mogli u slučaju prihvaćanja ponude potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru u 16 sati te kako bi se moglo primijeniti rast osnovice od 1. listopada ove godine, istaknula je.
  • Zato je jako važno da naši članovi i zaposlenici u javnom sektoru budu upoznati s ponudom Vlade RH kako bi se o njoj mogli izjasniti, dodala je i napomenula da je konačna odluka uvijek na članovima sindikata.
    Povećanje osnovice za šest posto stajat će 600 milijuna kuna, a osigurat će se rebalansom proračuna i preraspodjelama dok će za povećanje od dva posto trebati 500 milijuna kuna.
  • Nije ovo 2008. godina. Ovo je jedna velika kriza s kojom živimo sada već treću godinu. Kriza COVID-a, energetska, prehrambena, kriza inflacijskih pritisaka, ali kriza s kojom se nosimo. Ova kriza dolazi u trenutku kada će Hrvatska za dva mjeseca postati članica europodručja, kada smo devet i pol godina u članstvu EU-a, nakon politike odgovornog upravljanja javnim financijama naše Vlade, u trenutku kada smo u proteklim godinama izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, osigurali državi najveći kreditni rejting u povijesti, kada našu politiku modernog suverenizma temeljimo na snažnijem međunarodnom položaju Hrvatske koja je puno više zaštićena, a puno manje izložena nego prije 14 godina, kazao je. (IMS/M.Š./HRT/Hina)