Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zelenski ne može vjerovati što im Rusi rade: ‘To je ludost!‘; Sirene u Kijevu: ‘Teroriziraju nas‘

Gori skladište nafte nakon ukrajinskog napada
Skladište nafte u gradu Šahtarsku, koji je pod ruskom okupacijom, u ukrajinskoj oblasti Doneck navodno gori, prema izvješćima lokalnih medija.

Pročelnik gradske uprave Vitali Kotsenko rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass da je 12 rezervoara goriva oštećeno u blizini željezničke stanice kao rezultat granatiranja ukrajinskih trupa.

Gradonačelnik Aleksander Šatov tvrdi da su ukrajinske trupe granatirale željezničku stanicu u Šahtarsku i izazvale požar, navodi list.

Sirene i novi napadi u Kijevskoj i Zaporiškoj oblasti
Prema izvješćima lokalnih medija i regionalnih dužnosnika, ruske su snage tijekom noći napale područje ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Guverner Kijevske oblasti, Oleksij Kuleba, nije otkrio točno mjesto napada, ali je rekao da su spasioci na licu mjesta.

  • Rusi noću teroriziraju područje Kijeva. Na terenu su spasioci i sve hitne službe. U tijeku je otklanjanje požara i posljedica udara, napisao je Kuleba na Telegramu.

Gradska uprava Kijeva izdala je uzbunu za zračni napad oko ponoći u srijedu, pozivajući stanovnike da potraže sklonište.

Ruske snage također su navodno pogodile jugoistočni ukrajinski grad Zaporižje u, kako se vjeruje, još jednom napadu tijekom noći. Vršitelj dužnosti gradonačelnika Zaporižja Anatolij Kurtev izvijestio je da su ruske snage napale grad kao i okolicu, izazvavši požar.

Zelenski: ‘Ludost ruskog zapovjedništva u Bahmutu je najočiglednija‘
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske zapovjednike za “ludost” zbog njihovih nastojanja da zauzmu istočni grad Bahmut. Grad – koji se nalazi u oblasti Donjeck i imao je prijeratnih 70.000 stanovnika – mjesecima je središte ruskih napada.

Analitičari kažu da grad sam po sebi ima malu vojnu vrijednost, iako bi pad Bahmuta vratio druge gradove u domet ruskog topništva i pomogao promijeniti priču o sukobu u kojem se ruske snage postupno povlače. Grad se nalazi na glavnoj cesti koja vodi do gradova Slovjansk i Kramatorsk pod ukrajinskom kontrolom.

  • Ovdje je ludost ruskog zapovjedništva najočiglednija, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju iz Kijeva. – Dan za danom, mjesecima, ondje tjeraju ljude u smrt, koncentrirajući topničke udare najviše razine, rekao je Zelenski. (Matko BreberHina/jutarnji.hr)